Fattoria La Vialla heeft er zin in. De mail die we vandaag krijgen sprankelt van energie. Het nieuwe seizoen zullen we weer menig aangenaam uurtje op het terrein van La Vialla doorbrengen met een wijntje en een venkelworstje. Onze gasten weten hoe prettig het is, dat La Vialla zo dichtbij de camping gelegen is.

Beste vrienden,
samen met dit prachtige bericht en een filmpje van de feestelijke opening van de nieuwe bottaia (= wijnkelder), 12 mei 2011, sturen wij u onze meest fleurige voorjaarsgroeten…

Montpellier, 24 januari 2012: het “gebruikelijke trio” op een beurs? Nee, Bandino, Antonio en Gianni zijn hier op de Challenge Millesime Bio, de Europese tempel van de biologische wijnen. Voor een eerste “verschijning” in Frankrijk is het La Vialla helemaal niet slecht vergaan: Goud voor de Vin Santo Occhio di Pernice en de Torbolone, Zilver voor de Casal Duro en Brons voor de Chianti Riserva!

Hieronder een filmpje van het openingsfeest in de wijnkelder…
null
… met dank aan onze vrienden Nina Thomas en Bernd Kliebhan!

Ciao, a presto (= tot spoedig),
Gianni, Antonio en Bandino Lo Franco

Vroeg in de morgen op Paaszondag lopen pleinen en straten vol, wanneer na de dienst het Christus- en het Madonnabeeld vanuit de kerk naar de Piazza gedragen worden. Ik weet wat er gaat gebeuren en ik wil er foto’s van maken. Overal stromen mensen toe. Voor ik het in de gaten heb staan er vijf rijen mensen voor me. Snel moet ik een nieuwe plaats zoeken.Het Christusbeeld is al voorbij gedragen en heel in de verte zien we de mannen met het Madonnabeeld op de schouders. Opeens ontstaan rumoer op het plein en daar komen de mannen aanrennen. Eerst laat Madonna haar zwarte cape van haar schouders glijden, er ontsnappen witte duiven, het symbool van de heilige geest. Nu in stralend witte jurk met hemelsblauwe mantel en een prachtig lang blond lang haar, gaat ze in hoge snelheid over het plein in de richting van Christus. Aan het eind van het plein heeft ze haar Heer ingehaald. Er ontstaat een ontspannen, vrolijke sfeer op het plein. Mensen omhelzen elkaar, lachen, feliciteren elkaar.
Hier en daar zien we tassen met cadeautjes voor de deur staan. Na het feest is het tijd voor een feestelijke pranzo met paasgeschenken. De grote chocolade eieren met daarin de persoonlijke geschenken zullen niet ontbreken. Buona Pasqua.

Nog lang niet geacclimatiseerd terug uit Barrea, Abruzzen waar we getuige zijn geweest van de Passione Vivente, het levende Passiespel, nestelen we ons op de bank om te gaan genieten van de grote Jezus Quiz van de EO. Stonden we in de stromende regen in de kou angstvallig proberend ons fototoestel en filmcamera droog te houden terwijl we onze plaatjes schoten, vanavond zitten we warm bij de kachel.
De stille devotie waarmee de toeschouwers het Passiespel op zich lieten inwerken had ons geraakt. Er was alleen aandacht voor de spelers, het verhaal, Jezus, zijn discipelen. De regen, de kou, die enkele toerist die foto’s wilde maken, het kreeg geen aandacht. Het publiek was terug in de tijd.
Vergezeld van kinderen die met palmtakken zwaaiden en juichten kwam Jezus met zijn discipelen Barrea binnen. Daarna trok het publiek van podium naar podium waar de verschillende fases van de lijdensweg van Jezus zich afspeelden. Tot slot trok men massaal de berg op om de kruisiging van Jezus mee te maken en zijn opstanding.
De engel verkondigt dat Jezus niet meer in het graf is, maar is opgestaan, het is volbracht.
Als verzopen katten, maar voldaan en diep onder de indruk praten we na, onder het genot van een heerlijke pizza.
De basis van het Christendom, het geloof in de overwinning van het slechte, door de dood van Jezus en zijn opstanding. We waren getuige van de deemoed, het je nietig voelen, even weet je weer je plaats.
Helaas wordt onze verwachting van de EO quiz een koude douche. Hoeveel mensen worden niet gekwetst door het lacherige ontkennen van alle kennis over het leven van Jezus. Hoort dat niet bij je algemene ontwikkeling? Boekwinkels liggen vol prachtige kinderbijbels. Het programma gaat over Jezus, over het geloof van mensen. Er wordt niet een of ander televisieprogrammaatje gepresenteerd waarin de mensen geamuseerd moeten worden. Het woord respect gebruiken we graag, maar wat meer empatisch vermogen was hier op zijn plaats geweest, inplaats van de lolbroek uit te hangen.
De preek is uit.