vervolg meivakantie, 2013, Abruzzen

0

Dinsdag 14 mei

Vandaag keren we terug naar het westelijkste deel van de Abruzzen. In de prachtige bergen zien we veel afgravingen. Is het rijke grond, krijt, die gebruikt wordt om toe te voegen aan melk, zodat er calciumrijke melk ontstaat? We zagen het de vorige week in het programma Keuringsdienst van Waarde?

Wat wordt er nog meer uit de bergen gehaald? Geschikte cement voor de wederopbouw van de verwoeste huizen? En wordt er deze keer niet gesjoemeld door er zeezand door te mengen?
En worden de ontstane holen niet meer volgegooid met chemisch afval?
Ik zou er meer van willen weten, maar waar vind ik de informatie?
De A24 en A25 zijn aangelegd van Rome naar l’Aquila en naar de kust. Vrijwel overal ligt deze weg ver boven de dorpen en stadjes en verbindt de hoge bergen met elkaar.
Dominant aanwezig lijken deze ‘autostrade’ als je erop rijdt. De immense pilaren en bochtige wegen kilometers door de lucht.
Het moet het zicht op het landschap wel beïnvloeden.
Gisteren reden we in de regio van Carsoli naar Tagliacozzo. In de onmiddelijke nabijheid van de A25. Tot mijn stomme verbazing hebben we de snelweg niet meer gezien vanaf het moment dat we eraf gingen.
Vandaag reden we naar Pietrasecca. Dit stadje ligt bijna bovenop de snelweg. Ik heb foto’s gemaakt van weg aan de oost en aan de westkant. Ik moest zoeken en heb me verbaasd hij klein en nietig de snelweg lijkt vanuit deze stad.

De natuur in de Abruzzen is zo groots dat alles van mensenhand klein wordt.

pietrasecca

pietrasecca

In de omgeving van Pietrasecca kun je verschillende grotten bezoeken. Het is vandaag 28 graden, voor ons hoogzomer, maar op de kalender staat 14 mei en dat is toeristisch laagseizoen in de Abruzzen. Er wordt veel voor toeristen georganiseerd, maar daarvoor moet je wel in het hoogseizoen aankloppen voor een gids of andere informatie of begeleiding.
Alle grotten zijn nog gesloten. We reizen door naar Alba Fucens, dat ligt vlak bij Avezzano. Opgravingen, een amfitheater, een kerk en een museum, valt er te bekijken.Alles wat in de openlucht ligt kunnen we bekijken.
Voor de kerk staat een groep schoolkinderen. In Italië wordt veel aan cultuuronderwijs gedaan en dan wel, op excursie, zelf bekijken en van de gids horen wat je ziet. We hebben geluk, want voor de schoolklas wordt de kerk geopend en wij kunnen er ook in. Het museum

blijft helaas gesloten ook voor de Italiaanse jeugd.

We rijden weer door een magnifiek berglandschap naar Calano. We willen niet speloncologen maar wel de kloof zien. Het is het laatste wat we van plan zijn.We hebben al veel moois gedaan en heel veel gefotografeerd en zijn misschien wat minder scherp, maar nadat we twee keer het bord naar de ‘Gole’ gevolgd zijn en de kloof niet kunnen vinden keren we teug naar ons verblijf deze week.IMG_6218
In de Abruzzen waarschuw ik nu, neem de tijd om uit te zoeken wat je wilt. Een bordje en de rest is nattevingerwerk.
Wij hebben al een hele lijst met tevergeefse pogingen en mislukte ondernemingen, maar meestal krijg je er op hetzelfde moment iets veel interessanters en verrassendst voor terug.

De Abruzzen vraagt creatieve toeristen.

IMG_6237

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!