De vuurwerkramp in Enschede vond plaats op zaterdag 13 mei 2000 in Enschede. Bij de ramp vatte een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vlam. Er vielen 23 doden en ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen werden geheel vernield.

Waar was jij toen je hoorde dat in Enschede een vuurwerkopslagruimte ontploft was?

Achtergrondinformatie
Documentatie

97 gedachten over “13 mei 2000 – Vuurwerkramp Enschede

 1. Toen ik hoorde dat de vuurwerk fabriek was ontploft was ik thuis. Kan me nog wel herinneren dat ik met mijn zus aan het fietsen was, was mooi weer die dag. We gingen even op een bankje zitten in Terborg in het buitengebied. Rond de tijd van de alles vernietigende knal zaten we op dat bankje en leek wel of de grond trilden, zaten plusminus 50 km van Enschede af en we wilden zo tussen 15.45 u en 16.00 u weer naar huis fietsen en keken even naar het oosten en zagen een zwarte rookwolk. Ik zei tegen mijn zus “Volgens mij is er ergens brand” niet wetende dat het de vuurwerkramp was op dat moment. Thuis de tv aangezet en toen was het nieuws. En verklaarde die zwarte rookwolk en de trillende grond. Knallen heb ik toen niet gehoord. Vreselijk toen. Echt een ramp.

 2. toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek was ontploft, zat ik bij een klasgenootje thuis, was 13 jaar, en zijn moeder vertelde dat er een grote brand was, en dat het op de radio was, woonde toen nog in Winterswijk en wij keken wel zaten alleen aan de verkeerde kant van het dorp, en toen ik later de beelden op tv zag, drong het tot me door, dat ik dit allemaal de nacht voor de ramp allemaal gedroomd had, en sindsdien en nu ik zelf in Enschede woon, ben ik er nog steeds mee bezig, en altijd benieuwd hoe mensen het beleefd hebben….

 3. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik op een kinderfeestje van een vriendinnetje (ik was toen pas 5, maar herinner het me nog heel goed). Op een gegeven moment toen we in de tuin waren hoorden we allemaal vuurwerk. Het was ver weg (pathmos), maar het klonk als heel dichtbij. Al snel hoorden we van de buurvrouw wat er aan de hand was. Alle kinderen werden naar huis gestuurd, maar mijn vader belde of ik bij mijn vriendin en haar moeder en zus kon blijven, aangezien mijn moeder en 2 zussen ergens in het rampgebied waren en mijn vader ze niet kon bereiken. Dus bleef ik daar. Ik heb al die tijd zitten huilen om mijn moeder en 2 zussen, die (dacht ik) dood waren. Later bleken ze ongedeerd het rampgebied uit gekomen te zijn, gelukkig.

 4. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik samen met mijn zoon op weg naar Enschede rijdend over de A35 en zagen de dikke rookwolken boven Enschede. Vroegen ons af wat er was gebeurd en gingen richting het centrum om te kijken zoals elke nieuwsgierige Nederlander. Vlakbij de brand komende scheurden de brandweerwagens en ambulances langs ons heen om ook net zo snel weer terug te keren toen alles begon te ploffen.
  Wij zijn ook direct weer hard teruggerend wat ons geluk is geweest. Hebben nog een klein half uurtje staan kijken en zagen her en der de gewonde en verbauwereerde mensen uit het rampgebied komen.
  Gelukkig hebben we nog iets goeds kunnen doen en hebben een hond meegenomen die uit het gebied kwam. Op maandag avond hoorden wij via SBS 6 een jong stel die nog i van hun 2 honden kwijt was en dat bleek dus de hond te zijn die wij hadden meegenomen.
  Dit gaf voor ons toch weer een goed gevoel.
  Gisteren was het al weer 10 jaar geleden dat het gebeurd was en Nederland was vandaag nog in rouw door de vliegramp op 12 mei in Libie waar 70 Nederlanders bij omgekomen zijn.
  DIT BLIJFT OP JE NETVLIES STAAN.

 5. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik buiten de was van de lijn aan het halen. Ik hoorde een onheilspellend gerommel, want we wonen ongeveer 20 km van de plek af. Het leek om een heftig onweer, maar de lucht was verder strakblauw. Niet zo lang daarna liepen de mensen in de straat naar buiten en vroegen zich allemaal af wat er toch was. Was er ergens brand in een fabriek ofzo? Omdat er ook een kennis van ons in het rampgebied aanwezig was, in een gebouw waar de ruiten massaal naar binnen waren gesprongen, hoorden we toch al snel de ware toedracht. Alles hield op dat moment even op. Je zat gewoon voor de TV gekluisterd.
  Mijn man probeerde voor zijn werk nog naar Enschede te komen, maar het was gewoon onmogelijk. De volgende ochtend is hij er wel even geweest, met een klein groepje mensen. Dat waren vreselijke indrukken.

 6. Ik zat in de trein van Deventer naar Enschede toen ik van een jongeman hoorde dat er in Enschede een ramp was gebeurd, niets vermoedend nog dat het om een vuurwerkramp ging. Ik moest in Hengelo uitstappen, de trein ging niet verder en ik moest met de bus naar Enschede… ik kwam ergens ver van het centrum af terecht en toen ik thuis kwam, zette ik direct de TV aan (kwam om ca. 18.30 thuis) en schrok van de beelden die toen werden getoond.
  Ik was die dag naar Ermelo geweest naar mijn verstandelijk gehandicapte broer en in de trein tussen Zwolle en Deventer zag ik de zwarte wolken wel drijven, maar ik wist nog niets, dacht dat er ergens zwaar onweer was geweest.
  Maar het benauwd je wel als je weet dat je niet het centrum van Enschede in mocht, noch met de bus noch met de trein.

 7. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik samen met mijn man thuis, zwanger van mijn eerste kind en we hadden visite.
  Die visite wilde graag naar het songfestival kijken, dat werd onderbroken door extra nieuwsuitzendingen over een vuurwerkramp in Enschede.
  We waren verbijsterd toen we de beelden zagen.

 8. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik geschrokken. Dat er zo`n ramp kan gebeuren. Ik ben op school bezig met een werkstuk over de gevaren van vuurwerk. Verschrikkelijk als je die wijken zie. Ook heb ik een winkelruit op een plaatje gezien. Door de geluidsgolven en schokgolven is de hele etalage uit elkaar geknald. Dit is dan nog een van de buitenwijken. De binnenwijken zijn zelfs totaal vernietigd!

 9. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkdepot ontploft was, was ik bij kennissen van mijn (toen nog vriend) man om een verjaardag te vieren.

 10. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bezig met het leeghalen van mijn oude filiaal in Haarlem voor de verbouwing. Doordat alles ingepakt was wisten wij van niets. Tot ik ’s avonds rond 22u thuis kwam en dacht op tijd te zijn voor de uitslagen van het songfestival.
  Zal nooit vergeten dat ik binnen kwam en mijn ouders zaten voor de tv, totaal gefixeerd op het beeld en ik keek ernaar en zei heel droog he presenteert Kees Driehuis het songfestival..
  Toen vertelden mijn ouders het verhaal maar het drong niet echt door tot ik de beelden van de ramp zag heb tot diep in de nacht tv gekeken.

 11. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op mijn werk.

 12. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op weg naar huis zat op de a2 toen plots de muziek ophield en er nieuws kwam ik hoorde van die ontploffing.
  toen ik thuis kwam zei ik tegen me ouders hebben jullie dat ook gehoord van die ramp met vuurwerk
  nee zeiden ze

  ik zette de tv aan en keken
  wat was dat erg zeg wij schrokken er van we dachten dat daar n bom neer gelaten was.

 13. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik gewoon thuis en schakelde ’s middag’s rond 16.00 u de tv aan. Keek ongelovig naar de beelden en het drong slechts langzaam tot mij door dat dit in Nederland was, hoewel de getoonde nummerplaten op geblakerde auto’s boekdelen spraken. Tot op de huidige dag zijn de namen PvdA – en daarin vooral die van burgemeester Mans – voor mij vreselijke vloekwoorden, door de manier waarop de plaatselijke politiek zich toen uit dit schandelijke bestuurlijke wanbeleid heeft weten te wurmen, de slachtoffers tot op de huidige dag merendeels aan hun lot heeft overgelaten en de gronden van Roombeek aan projectontwikkleaars verpatste. Een snoeihard voorbeeld van waartoe salonsocialisme en sectarisch nastreven van barbaars eigenbelang kunnen leiden.

 14. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis aan het klussen. In de verte hoorde ik een knal en een gehele tijd later kwam er een zwarte rookwolk tevoorschijn. Oh mijn God, een vliegtuig is neergestort… dat was m’n eerste gedachte.
  Direct daarna heb ik de fiets gepakt en ben naar de dansschool gefietst.
  Daar kregen we telefonisch bericht dat er een ramp in Enschede was gebeurd.
  Sprong bij een van de jongens in de auto en haasten ons richting enschede.. overal reden ambulances, brandweerwagens en politie. De jongen waarbij ik in de auto zat maakte gelijk foto’s (hij werkte bij de krant) en we zijn daarna terug richting almelo gereden.

 15. Op 13 mei 2000 was ik bij een vriendin. We zouden die avond haar verjaardag vieren. Op het moment van de eerste rookontwikkeling gingen we naar de tollenstraat en ten tijde van de ontploffingen waren we daar ook. We zijn op de fiets naar huis gevlucht om vervolgens naar familie te gaan. Gelukkig niemand die wij kende gewond of overleden, maar voor anderen helaas wel.

 16. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik boodschappen doen in neede en daar was een atmoferische druk voelbaar me autotje ging heen en weer toen de ergste klap bij de vuurwerkfabriek er was en de druk was zo hoog ik helemaal niks kon horen tot aan de andere morgen toen kwam langzaam me gehoor weer opgang moest alles opschrijven en ben nu blijvend slecht heel slecht horend aan een oor maar, we zouden eerst nog naar kennissen gaan in enschede maar,dat werd afgezegt wat voor reden geen idee maar,was ik blij ik elders was tja heb ontzettend mee geleefd en die dikke zwarte wolk zal ik niet gauw vergeten was in borculo nog waar te nemen en neede natuurlijk ook nee hopend de mensen toch eens de waarheid mogen horen hoe het de vuurwerk ramp is ontstaan want,daar hebben ze dacht ik toch wel recht op na een 5 jaar onzekerheid en de waarheid is wel ergens bij dhr bakker of z,n metgezel of de klusjes man dat voel ik heel sterk i! emand verzwijgt hier iets maar,de waarheid komt boven al duurt het misschien nog jaren maar,die persoon heeft een gewetens wroeking dus ik zou maar,gauw de waarheid vertellen diegene die,hier toch meer van weet je laat je mede burgers niet in die lange onzekerheid zitten lijkt me maar,wie ben ik een burger uit de achterhoek en ontzettend heb meegeleefd met iedereen die dit is overkomen en kaarjes aangestoken en gebeden er toch nog een licht puntje magzijn voor diegene die dierbaren hebben verloren laten we daar ook eens bij stil staan dank u!!

 17. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik buiten aan het spelen. Mijn moeder riep me naar binnen om te zien wat er op tv kwam. ’t Was erg indrukwekkend, zo dichtbij ook!

 18. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in Veendam aanwezig bij brandweerwedstrijden. Ook het korps van Denekamp deed hier aan mee en is hals over kop terugggaan om assistentie te verlenen. Toen ik later die dag thuis kwam en de beelden op tv zag besefte ik pas hoe erg het was.

 19. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in Neede boodschappen doen, we waren eerst bij vrienden uitgenodigd in Enschede maar,om een of ander reden ging dat niet door plotseling wat was ik blij we niet zijn gegaan want dan waren we ook nog gewond geraakt waarschijnlijk. De knal was zo erg; in Neede schudde ik in me autootje en ben wel drie weken lang doof geweest zoveel druk kreeg ik op me oren die 13de mei 2000.
  Nou ik hoop zoiets nooit meer voorkomt want dit is niet zomaar spontaan in brand gevlogen dat weet ik haast wel zeker. Meer zeg ik er niet over maar een vuurwerk lont kan niet uit zich zelf in brand vliegen.

 20. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op de school waar ik werk. Deze staat net buiten het rampgebied van toen. Veel kinderen van onze school woonden in het rampgebied. Ik zat in mijn lokaal, dat uikeek op het rampgebied. Omdat het warm weer was had ik mijn grote ramen openstaan en kon naar buiten kijken terwijl ik nakeek en lessen voorbereidde. Toen ik veel geratel hoorde en uit het raam kijkend rookpluimen zag, ben ik naar de zolder van het gebouw gegaan om te kijken. Toen kwam de eerste klap. Ik zag een enorme vuurbal boven de wijk waarvan ik wist dat er kinderen uit mijn klas woonden. Na enkele seconden bereikte de drukgolf ons gebouw. De gebinten van de oude zolder rammelden en de kasten gingen heen en weer. De vloer trilde. Naast mij stond de schoonmaker. Toen de tweede ontploffing een nog hogere vuurbal produceerde, riep ik tegen de schoonmaker ‘bukken’. Na enkele seconden bereikte een nog grotere klap dan de eerste ons gebouw. Gek genoeg ging ik meteen weer uit het raam kijken. Het eerste dat ik zei was ‘dit is een ramp, dit betekent veel doden’. Ik zag veel gebouwen, zelfs hele straten in brand staan. Ik probeerde te overzien wat er allemaal in de brand stond en bedacht dat er veel kinderen van school gestorven moesten zijn. Ik belde mijn vrouw die thuis zat in een ander gedeelte van de stad om te vertellen dat er een ramp was gebeurd. Ze zij ‘ja’ terwijl ik merkte dat ze niet doorhad wat ik had gezien. Daarna belde ik mijn ouders. Die gaven dezelfde reactie en wisten al te vertellen dat het om een vuurwerkfabriek ging. Dat betekent dat ik best een tijd op de zolder uit het raam heb zitten staren. Vervolgens heb ik de directeur gebeld die buiten de stad woonde. Ook hem moest ik doordringen van de boodschap dat we waarschijnlijk te maken zouden krijgen met gestorven leerlingen. Hij zij ‘oh ja’ terwijl ik met krachtiger bewoording hem overtuigde dat we een plan moesten maken voor de maandag die er op zou volgen.
  Na de telefoontjes ben ik door de school gegaan en heb diverse ruiten opgeveegd en kozijnen dichtgetimmerd. Daarna wilde ik naar huis. Aanvankelijk wilde ik via het rampgebied fietsen, maar op de Deurningerstraat kwam ik alleen maar gesneuvelde ruiten en kapotte gebouwen tegen, tegen een achtergrond van een enorme zwarte rookpluim. Ik bedacht me dat ik hier niks kon doen en alle ruimte moest bieden voor de hulpverleners. Die waren goed te horen, want het geluid van sirenes was hoorbaar van alle kanten, aangevuld met geluiden van glas dat opgeveegd werd. Thuisgekomen heb ik in telegramstijl het verhaal aan mijn vrouw verteld. vanuit de achtertuin zag ik nog steeds de rookpluim. Ik ben naar onze slaapkamer gegaan en heb daar vreselijk zitten janken. Daarna ben ik naar beneden gegaan om de radio te luisteren. Tegen de avond had ik weer contact met de directeur van school en we besloten een spoedvergadering op de zondag te houden. Als voorbereiding en met de drive om ook mijn steentje bij te dragen heb ik een calamiteitenplan geschreven voor de eerste week.
  Op de zondag zaten we met het hele schoolteam in de vergaderkamer. Een vreemde gewaarwording. Intussen wist ieder teamlid een gedeelte informatie te geven over de leerlingen en konden we God danken dat er geen leerling of ouder van school was omgekomen. Er waren er genoeg die veel schade hadden of zelfs geen huis meer, maar ze waren er allemaal nog. Toen hebben we hulpverleners geregeld voor de maandag. In de maanden daarna was ik ‘vuurwerkrampcoordinator’ voor onze school. Veel mensen heb ik geholpen en voor veel kinderen heb ik lijnen uitgezet richting hulpverlening. Ongeveer twee jaar na de ramp crashte ikzelf. Al die tijd vond ik de verhalen van anderen erger en schoof mijzelf naar de achtergrond. Uiteindelijk had ik last van het hulpverlenerssyndroom: anderen helpen ten koste van jezelf. Ik heb toen hulp gehad van een psycholoog die mij door middel van EMDR van de opgelopen spanning afhield. Ook de haptonoom heeft mij goed geholpen. Nu kan ik er zonder ‘overreactie’! aan terugdenken. Het is een van de ergste dingen die ik heb meegemaakt. Nu gaat het goed met mij en ik kan er nu weer goed mee omgaan. Gelukkig maar.
  Mijn gedachten gaan nog steeds uit naar hen die iemand verloren. Ook naar hen die groot verdriet is bijgebleven naar aanleiding van deze ramp. Geve God hen de kracht om te leren omgaan met deze herinnering.
  Met vriendelijke groet

 21. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op weg na mn oma die was jarig woonde ook in Enschede toen kwam de schrik dat het die ramp was mn oma’s broer woonde er met zn gezin ze zijn allemaal afgevoerd naar een ziekenhuis hebben inmiddels veel verwondingen overgehouden een drama dus dag om nooit te vergeten en uit je hoofd te kunnen zetten onbegrijpelijk

 22. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in Enschede, hemelsbreed 2 km van de ramp. zaten in de tuin.

 23. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik Zat ik het Songfestival te bekijken, dat nog voordat Linda Wagenmakers namens Nederland had gezonden, werd onderbroken voor extra Journaal-uitzendingen. Alweer zes jaar geleden… maar nog niet vergeten…

 24. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op school en zat in groep 5. Ik was nog jonger dus realiseerde me het niet zo. Maar ik heb wel het nieuws gekeken.

 25. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op het zwembad aquadrome.

 26. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik naar de bioscoop. Thuis werd duidelijk wat er gebeurd was.
  Verschikkelijk gewoon.

 27. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik thuis het songfestival te bekijken. Heb gelijk een vriendin gesmst die in Enschede woont, want ik schrok me rot. Alles was ok met haar.

 28. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was het een warme dag en ik was samen met mijn man en hond op een strandje aan de Rijn. Op weg naar huis hoorden we het nieuws op de auto radio. Zelf wonen we in de Achterhoek en toen we thuis kwamen zagen we de dikke rookwolken. Het was alsof de avondzon een zwart hoofddoekje omhad. heel versluierd, heel eng

 29. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, werd ik gebeld door mijn moeder (ik kom zelf uit Oldenzaal) dat er wat was gebeurd in e’de. Tv aangezet en daar kwam wat later het nieuws op.
  Familie van mij hebben hun huis vrijwel volledig verloren.

 30. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis in Dedemsvaart, maar ik kon de rookpluim in het oosten duidelijk zien.. volgens mij belde mijn oma op om te zeggen dat we onmiddellijk de tv aan moesten zetten…de rest van de middag tv gekeken, verschrikkelijk…

 31. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik toen inmiddels veilig.
  Maar op het moment dat het gebeurde was ik aan de Deurningerstraat, ter hoogte van waar nu pizzeria Jeruzalem zit.
  Nu nog steeds als ik beelden zie, krijg ik het er koud van, en benauwd en word paniekerig.
  Maar ik heb er eigenlijk ook nooit iets mee gedaan, besefte niet hoe heftig het voor me is.
  Maar als ik nu weet dat er ergens een mogelijkheid is om er over te praten of nazorg te kunnen krijgen, neem ik dat met beide handen aan.
  WANT!!! Dit mag nooit meer gebeuren!! Dus overheid denk ’s een beetje beter na, willen jullie!!!

 32. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis aan het kijken naar het songfestival

 33. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij mijn vriend op stadsveld omdat ik was uitgenodigd voor een bbq. ik stond op het balkon en voelde de druk van de massa-explosie.
  ik woonde in de merelstraat. de binnenste ring. ik kan er nu pas over praten 12-08-2006.
  vreselijk nog steeds.
  en ik voel mezelf weer vallen in diepe stilte.
  afz. angelique brunselaar

 34. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik samen met een groot aantal kinderen en ouderen in ons EHBO-gebouw “De Spil” in Hengelo voor een briefing van de Twente Marathon die een paar weken daarna gehouden zou worden. Ieder jaar levert de EHBO Hengelo EHBO’ers en helpers voor de Twente Marathon.
  Om c.a 16.00 uur kreeg de coördinator van de Twente Marathon een bericht dat er dringend hulp nodig was in Enschede omdat er een ontploffing geweest was. In een mum van tijd werden alle EHBO’ers van de vereniging die te bereiken waren opgeroepen om zich te melden op het van Heek terrein in Enschede. De kinderen werden naar huis gestuurd en alle EHBO’ers die bij de briefing aanwezig waren werden ook naar Enschede gestuurd. Niemand wist wat wij daar zouden aantreffen.
  Ik ben ook samen met de coördinator naar Enschede gegaan en hebben tot diep in de nacht geholpen op de verzorginsposten om assitentie verlenen.

 35. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in de voortuin bezig, toen ik klap hoorde en de enorme rookpluim zag.

 36. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis en toen ik het zag op tv wou ik weten hoe het met mijn oom en tante ging want die wonen in die wijk gelukkig was er niks ernstigs alleen het huis was beschadigd

 37. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, woonde ik in Zwolle. Het was mooi weer. Ik zat op de fiets, achterop de boodschappen die ik zojuist bij de supermarkt gehaald had. Ik keek naar de lucht. Er waren zwarte rookslierten in de blauwe lucht. Ik kwam thuis en riep: er is ergens iets gebeurd (let wel : ik wist van niks en fietste door Zwolle). Gelijk de tv aangezet. Er was iets aan de hand in Enschede.

 38. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zag ik de rookpluim toen ik aan het vissen was op een beek in vierakker, hemelsbreed zo’n 40 km vanaf de rampplaats.

 39. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik achterin de tuin in Haaksbergen toen ineens de tuindeuren begonnen te trillen, daarna een knal en daarna een witte pluim. Vervolgens hetzelfde nog eens. Ik was in de veronderstelling dat het ergens in Haaksbergen moest zijn of anders in Boekelo. Vervolgens met mijn vader op de fiets gestapt, onderweg kwamen we erachter dat het goed mis moest zijn. We zijn toen voor de zekerheid maar bij mijn grootouders in Enschede wezen kijken. Daarna zijn we op circa 200 meter afstand van de plek des onheils geweest. Tot op de dag van vandaag heeft het een diepe indruk op mij gemaakt.

 40. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op de vlucht om Enschede-Noord uit te komen, hoorde op radio oost eindelijk wat er was gebeurd, een verslaggever vertelde nogal paniekerig dat men met man en macht de Grolsch aan het blussen waren en ik kwam de kruising Deurnigerstraat-Vanekerstraat niet over vanwege allerlei ramptoeristen die juist de wijk in wilden, ik flipte he-le-maal uit, zo erg dat mijn ouste zoon toen 7 erg bang is geweest voor de Grolsch die nu gelukkig verhuisd is…

 41. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in Hilvarenbeek op een meeting van de Citroen Club Nederland. Het was rond vier uur dat ik opeens telefoon van mijn vader kreeg die met trillende stem vertelde dat er een vuurwerkfabriek was ontploft, niet ver van mijn huis. Mijn vader ging er vanuit dat mijn flat onbewoonbaar zou zijn, zoveel schade leek er te zijn. Hij had mijn kat kunnen redden uit mijn flatje en vertelde indrukwekkende zaken. Dezelfde dag ben ik naar huis gereden, geleid door een rookwolk die van ver te zien was. Een rookwolk die precies de plaats aanduidde waar ik woonde. Gelukkig liep het allemaal goed af voor mij en kon er gewoon weer wonen, maar het is iets wat je echt nooit meer zult vergeten! Mijn gedachten gaan nog steeds uit naar die dag en de mensen die gewond geraakt zijn, of omgekomen zijn.

 42. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij mijn oma in Hengelo. Ik hoorde een klap en dacht dat het ging onweren. maar toen we naar buiten gingen om te kijken dwarrelden er allemaal zwarte stukjes in de lucht. mijn oma is naar binnen gegaan en zette de tv op RTV Oost. Toen ze hoorde wat er gebeurd was zijn we naar boven in de flat gegaan en gekeken. mijn oma heeft mij toen verteld wat er gebeurd was en dat vond ik eng want mijn ouders waren op dat moment in Enschede. gelukkig hadden zij niks…

 43. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij mijn oom. Ik zat samen met mijn neef, broertje, nicht, tante, oma en mijn moeder naar televisie te kijken. Nou zijn ik en mijn neef, echte vuurwerkfreaks, ze zaten een film te kijken, van afgelopen oud en nieuw, toen mijn neef werd gebeld, ze zeiden dat we naar het nieuws moesten kijken. Toen zag ik het. En ik schrok er echt van, dat zoiets in kan gebeuren, dat verwacht je alleen maar in China.

 44. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik op de camping in Buurse. ik dacht dat mijn vriend bij een automaterialenhandel was in de tollenstraat en ben met mijn moeder, wiens vriendin een vuurwerkfabriek bezit, snel naar Enschede gereden waar mijn zussen alleen thuis waren. Wij dachten dat die vriendin van mijn moeder en haar man en kinderen dood waren. Gelukkig was het niet hun febriek. En mijn vriend was daar net weg, hij heeft de brand nog wel gezien, maar het was er zo druk, dat hij maar naar huis is gegaan, godzijdank!!!

 45. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik onderweg naar Denemarken voor vakantie met toen nog 1 kind.

 46. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op weg naar huis in Hengelo – ik zag een grote wolk en dacht dat is niet goed. Verschrikkelijk.

 47. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op het runveld in Oldenzaal aan het honkballen tegen de junioren van TTT, toen hoorden en voelden we de klap, later kwam iemand zeggen dat het in Enschede vreselijk mis was en trokken de gezichten van onze gasten bleek weg en vertrokken in een bult onzekerheid.

 48. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in de binnenstad van Enschede. Ik was namenlijk dj en was opdat moment mijn muziek aan het samenstellen voor die zelfde avond. De grootste knal heb ik binnen megemaakt. De luchtdruk die daarvanaf kwam duwde mij misschien wel een meter of 2 naar de zijkant. De deuren van de koelkast vlogen allemaal open, een heel bizar gezicht. Op een gegeven moment werd ik weer teruggezogen. We liepen naar buiten, en daar zagen we de grote wolk, die bijna heel Nederland heeft gezien. Er was sprake van paniek. Het rare van het hele verhaal is wel, dat ik rond 13 over 3 een afspraak had aan de Deurningestraat vlakbij die bewuste vuurwerkfabriek. Deze had ik afgezegd om dat het veel te mooi weer was en ik wilde nog wel wat drinken op het terras. Geluk bij een ongeluk….

 49. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op het statums eind in eindhoven in cafe de kram we waren mijn vrijgezelenfeest aan het vieren tot opeens overal de muziek uit ging en plaats maakte voor afschuwelijke beelden op tv.

 50. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op de plek zelf.m aar met de grote klap thuis op de bank maar ik woon er achter dus we hadden veel schade, maar god zij dank leef ik nog. maar mijn overbuurjongen nick leeft nie meer…wat een leven kan veranderen in 1 dag

 51. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis TV aan het kijken.

 52. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik samen met mijn man bij zijn oma, voor moederdag toen we het zagen op de tv.

 53. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op vakantie in Alanya (Turkije) met 3 vriendinnen.

 54. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ’s Middags op de autoradio: ontploffing in Enschede. Tsja, gebeurt wel vaker. Totdat ’s avonds de beelden kwamen op tv en de uitzending van het songfestival werd gestaakt drong het pas tot ons door wat er was gebeurd! Vreselijke ontzetting!

 55. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik ned.2 te kijken, een programma. Daar vond ik niet veel aan, ik zet de tv op Teletekst. Toen las ik bovenaan ‘Een grote ramp in Enschede’. Ik las het verhaal, toen hoorde ik extra journaal. Het waren de eerste beelden. Ik belde me zus op die bij een vriendin was. Ik vertelde wat er in Enschede was gebeurd. Me zus zei dat ze ’s middags allemaal brandweerwagens en ambulances voorbij zag komen op de A1 bij Apeldoorn. De beelden zijn verschrikkelijk.

 56. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, waren wij thuis het ‘Eurovisie Songfestival’ aan het kijken, toen deze werd onderbroken door een extra nieuwsuitzending.

 57. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik mijn verjaardagsfeest aan het voorbereiden. ’s avonds een grote party (zonder TV) we kregen het pas in de gaten toen iemand hoorde dat er iets was waar zelfs de uitzending van het songfestival voor was afgelast. snel TV aan. we schaamden ons dood. wat moet iedereen gedacht hebben! wij waren vrolijk en luidruchtig aan het feesten.
  ik leef ontzettend mee met alle slachtoffers en hoop dat hun leven weer zo goed mogelijk op zijn pootjes is gekomen.

 58. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis.

 59. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik net terug van een dagje toeren met onze motoren. We stonden op ons balkon, 8-hoog in Deventer, en zagen een hele lange rookpluim van oost naar noord trekken. Meteen de t.v. aangezet en zodoende het meeste vanaf het eerste uur gevolgd. Zo zie je maar weer; de een tuft lekker door ons landje en geniet van zijn motor en het mooie weer en 50 kilometer verderop zijn mensen aan het vechten voor hun leven.
  Gelukkig zijn alle slachtoffers inmiddels geestelijk en financieel tegemoetgekomen, zoals beloofd……………………….

 60. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in de Arena naar een wedstrijd te kijken van de Amsterdam Admirals bij thuiskomst extra beelden van het nieuws.

 61. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in London. Ik zat met een vriendin in ons hotel. We hebben de televisie aangezet en op de BBC was het bericht van een grootse vuurwerkexplosie in Enschede. Doordat het op het Engelse nieuws was, moest er iets rampzaligs zijn gebeurd. En dat bleek.

 62. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in de buurt van Enschede, wij hadden een vriendenweekend en we kwamen net met z’n allen het bos uitlopen na een wandeling, toen we naar ons idee een rookpluim uit het bos zagen komen, we riepen nog tegen elkaar “wie heeft zijn peuk niet goed uitgetrapt?!!” toen we weer in het vakantiehuisje waren stonden al onze telefoons roodgloeiend, iedereen was bang dat er iets met ons gebeurd was, wij wisten nog nergens wat van!

 63. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik aan het werk. Zo’n 18 KM er vandaan. Grote zwarte rookwolken waren er te zien. Op dat moment werden collega’s die in Enschede woonden gevraagd contact op te nemen met…

 64. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in de kantine van onze korfbalclub in Utrecht, om bardienst te draaien. Ons eerste team speelde tegen een team uit Enschede. Deze mensen waren totaal van streek hebben ook van alles geprobeerd om telefonisch in contact te komen met familie en vrienden in Enschede, wat niet goed lukte omdat de lijnen overbezet of afgesloten waren. Er waren mensen bij die familie in de getroffen wijk hadden wonen. Dit was een dramatische gebeurtenis om mensen zo hopeloos te zien. Helemaal omdat je niets kaon doen om ze te helpen. Alleen een hart onder de riem steken, dat het misschien nog wel zal meevallen. Deze gedachte werd ook gelijk in de grond geboord ,na de eerste tv beelden, toen wij de enorme puin hoop hadden gezien. Een zwarte dag in het bestaan van Nederland.

 65. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik net aangekomen op station Heerlen. Mijn man vertelde wat er gebeurd was. We waren met 8 collega’s in Kampen geweest voor een gezellig dagje. Op de terugweg zagen we een hele zwarte wolk boven een gebied hangen alsof het flink zou gaan onweren terwijl het verder stralend weer was.

 66. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was,was ik samen met mijn vriend uit Enschede onderweg naar een benzinepomp in Enschede

 67. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik thuis achter het huis in de zon, toen mijn dochter belde dat ze niet naar huis kwam omdat ze schade aan het huis had. Zij woonde midden in het rampgebied. Op dat moment wisten ze nog niet wat er aan de hand was.

 68. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij mijn vriendje Jan Willem in Borne. Zaten lekker in de tuin, want het was supermooi weer!

 69. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik in de tuin van de zon te genieten. hoorde 2 buren over een ontploffing praten. dacht, dat zal wel meevallen. toen ik later het huis inging en de beelden zag, kreeg ik het gelijk ijskoud. later op de avond bij vrienden thuis hebben we met verbijstering die beelden gezien. of we na een wijk zaten te kijken waar een oorlog was geweest…

 70. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in Hengelo in het centrum. Ik liep met mijn moeder daar en we zagen ineens mensen naar de lucht kijken en toen gingen wij ook kijken en toen zagen we een hele rare lucht en ineens hoorden we een knal. En toen liepen we verder de stad in en de lucht werd ineens heel donker en we hadden het gevoel dat het ging onweren en de mensen van de markt gingen ook snel alles opruimen. En toen liepen we een winkel in en daar hoorden we iets van dat het Grolsch fabriek in de fik stond. Toen fietsten we naar huis en hoorden wel allemaal sirenes enzo. Maar we wisten nog steeds niet wat er aan de hand was. Tot we thuiskwamen en zagen dat het heel erg was. Dat was echt een heel raar gevoel. ’s Avonds zouden we uitgaan naar discotheek New York want die ging weer voor het eerst open. Nou dat was echt een heel apart gevoel. We zijn wel uitgeweest maar het was niet zo gezellig zoals normaal. Echt heel vreemd!!!

 71. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik: op de camping in Neede ongeveer 25 km van de plek vandaan.. en sommigen hoorden zelfs de klap en je zag dat de hele lucht grijs was.

 72. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op mijn werk dat was rond zes uur in de avond, ik had ambulancedienst en dacht meteen misschien moeten wij ook wel ingezet worden.
  Gelukkig moest ik niet, een dag later zijn wel vier anderen collega’s in Enschede geweest om daar stand by te staan tijdens de onderzoeken en het na blussen van de brandjes in de wijk.

 73. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis. Mijn moeder riep mij, en zei “kijk”, wijzend naar de tv. Ik reageerde: “goh weer een aanval op de Gazastrook?”, “nee” zei mijn moeder…. vervolgs…niks…schok..stilte..tranen..

 74. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij vrienden aan het bbq’en. Ik moest ff naar huis om wat op te halen toen ik m’n ma en broer verbijsterd voor de tv zag zitten.

 75. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik met mijn toenmalige vriend op vakantie op Tenerife. Mede-hotelgasten vertelden het ons bij het ontbijt.

 76. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik heel de dag in mijn nieuwe huis bezig geweest. De dag ervoor was ik verhuisd vanuit het westen naar het oosten van het land. Heel de dag keihard gewerkt om mijn huis mooi te maken. We waren precies op tijd klaar voor het Songfestival wat om 21.00 uur begon. Dat werd afgebroken en wij zagen de verschrikkelijke beelden. Het was zo’n tegenstelling: heel de dag mijn huis opbouwen en daar waren de huizen in zeer korte tijd weggevaagd!

 77. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik aan het werk in het café. Iemand vertelde dat heel Enschede was ontploft. Pas ’s nachts om een uur of vier zag ik in de herhalingen van het journaal dat dát was overdreven.

 78. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik een cadeautje aan het kopen voor moederdag toen ik ineens rook boven Enschede zag uitkomen. Ik belde mijn moeder en zei dat ze een enorme barbeceu aan het houden waren in Enschede. Daarna ging ik erheen maar kwam niet verder dan het Rommelrijk aan de Hengelosche straat.

 79. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik bij familie in Rotterdam. Had net met mijn beste vrienden een van de beste concerten van mijn leven gehad.
  DOE MAAR in AHOY !!!
  Dan is het toch wel wrang als je net in een euforische stemming overmand door melancholische gevoelens uit je jeugd de wrange TV beelden van de realiteit ziet.

 80. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, kwam ik net van een voetbalwedstrijd.. we hadden vrijkaartjes gekregen met de sportclub en gingen toen naar FC Zwolle tegen ???

 81. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op een feestje.

 82. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik met mijn ouders in de tuin. Het was in de avond, en binnen was mijn zus het Songfestival aan het kijken. Ze riep ons omdat het songfestival werd onderbroken voor de vuurwerkramp.

 83. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik aan het winkelen toen verslaggevers mij mobiel belden.

 84. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik naar een verjaardag. We kwamen onderweg de vriend van mijn moeder tegen die heel hard naar de brandweer ging (Vriezenveen).

 85. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik op vakantie en las het in de krant.. later heb ik de beelden nog gezien.

 86. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis voor de buis… en zag ‘k ’t meteen allemaal op tv. Helemaal bezorgd, want vriendin van mijn moeder woonde in het getroffen gebied. Maar die heeft het gelukkig overleefd!

 87. Ik liep geweldig achter de feiten aan deze dag. Was al vroeg vertrokken naar een basketballtoernooi waar ik moest fluiten. Het was een verschrikkelijk warme dag, en toen ik redelijk vermoeid, maar wel tevreden terug was in mijn eigen sporthal en daar een biertje en een friet speciaal soldaat aan het maken was, viel mijn oog op de tv waar het nieuws was. Ik stond vrij ver van de tv af, maar de film maakte wel indruk, en iedereen in de kantine kwam dichterbij het toestel staan. Iedereen was sprakeloos, en ook gelijk nuchter. Toch gingen de meesten al snel de zaal in om daar naar de wedstrijd te kijken die die avond nog gespeeld moest worden. Een dag later voor de tv kwam pas de ware omvang van de schade door. Overigens heb ik nog altijd de nodige vraagtekens bij het dodental… lijkt me erg laag…

 88. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik redelijk in de buurt in Zutphen. Het was pas zondagmiddag dat ik er van vernam, via het journaal. Ironisch genoeg had ik vrijdag ervoor een explosie van een chemische fabriek meegemaakt in Drachten.

 89. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik in het ziekenhuis in Zwolle. Ik lag daar hoogzwanger van mijn tweede kindje en had eerst niet door hoe ernstig de ramp was. Ik lag op de zesde verdieping en zag ’s avonds de lucht helemaal zwart kleuren van de rook.

 90. Op het moment van de ramp liep ik door het centrum van Enschede. Overal was paniek en hoewel ik niet in het gebied woonde en ook niet gewond ben geraakt hoop ik dit bij God nooit meer mee te maken.

 91. Toen ik hoorde van de ramp in Enschede zat ik lekker in de zon op het terras een biertje te drinken, toen een ober me van de ramp vertelde..

 92. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, was ik thuis. ik keek naar het nieuws en zag wat er was gebeurd. Ik schrok vreselijk.

 93. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, had ik de hele dag eerst gebasketbald en had geen tv gekeken. ’s Avonds gingen we naar een swingend basketbalfeest. Na enige uurtjes zweten op de muziek, hoorde ik het van iemand op het feest.

 94. Ik had gewerkt die dag, toen ik thuis kwam stond de tv aan en zag ik de beelden. Afschuwelijk!

 95. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek ontploft was, zat ik tv te kijken met mijn ouders, mijn zus en mijn broertje, het eurovisiesongfestival was er op, net toen Linda Wagenmakers opkwam, werd de uitzending onderbroken door het nieuws.

 96. Ten tijde van de ramp zat ik net in de auto vlak voor Zwolle. Er hing een hele zwarte wolk boven Zwolle, maar toen wist ik nog niet wat er gebeurd was. ’s Avonds zag ik op tv de beelden.

 97. Toen ik hoorde dat in Enschede een vuurwerkfabriek was ontploft zat ik thuis. Het was het weekend van het Uilentoernooi in Groningen. Omdat ik de avond ervoor me geblesseerd had, was ik thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.