8 gedachten over “26 april 1986 – Tsjernobyl kerncentrale ontploft

  1. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik in diepe rust denk ik, maar ik weet nog wel goed dat de volgende nacht mensen van ministerie in het hotel verbleven waar ik werkte om metingen te verrichten naar straling. Heb daar toen hele tijd mee gepraat.

  2. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik op dat moment zelf in de omgeving van JasLo in Polen en daar hebben wij daar niets van gehoord alleen dat de overheid het beter achtte niets uit eigen tuin te eten; waarom wisten we niet. mijn Pools is niet wat het was 🙂 maar dat kregen wij te horen pas bij aankomst in Nederland werd ik door mijn werkgever direct doorgestuurd voor onderzoeken in het ziekenhuis.

  3. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik thuis. Ik was toen 11 jaar en vond het eigenlijk erg spannend. Ik heb toen alle nieuwsberichten gekeken wat er maar viel te bekijken. Ook nu, als er iets over de ramp op tv is moet ik het zien. Heel tragisch, omdat de mensen er nu nog onder lijden.

  4. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, toen fietste ik door de regen naar huis vanuit de kroeg.

  5. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik er nog niet…. Ik ben pas 15, dus ik heb de ramp niet bewust ‘meegemaakt’. Wel ben ik deze herfst naar Wit-Rusland geweest, en zo heb ik wel de gevolgen kunnen zien. Wat je daar allemaal ziet is echt niet voor te stellen: mensen met zichtbare afwijkingen, geheel uitgestroven dorpen..eigelijk 1 grote ellende! Ik denk dat er maar weinig mensen van mijn leeftijd zich bewust zijn van het drama dat zich toendertijd heeft afgespeeld, de meesten zullen het zien als ‘voorbij’. Maar het is nog lang niet voorbij, de verwachting is zelfs dat het tot 2050 alleen maar erger word (meer slachtoffers)!!…Ik denk dat we ons daar allemaal wel eens bewust van mogen worden….

  6. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik thuis bij mijn ouders. Ik was toen 9 jaar en het enige wat me er nog duidelijk van bijstaat is dat we ons konijn geen zelfgeplukte bladeren meer mochten voeren vanwege mogelijk radioactieve neerslag.

  7. Toen ik hoorde dat de kerncentrale Tsjernobyl ontploft was, was ik in Berlijn (een keer dichter bij de rampplek). Ik was op schoolreis voor een week in Berlijn met 4 vwo. Op 30 april 1986 gingen we naar Oost-Berlijn. Ik weet het nog goed omdat Hylcko voor commotie zorgde bij de grensovergang door wat verscholen zijn oranje vlaggetje (koninginnedag) af te doen. De douanemensen werden wat zenuwachtig.
    In Oost-Berlijn zelf heb ik in een Oost-Berlijnse krant een klein berichtje gelezen dat er problemen waren in een kerncentrale geweest. Ik heb de krant niet gekocht en om eerlijk te zijn, heb ik daar nog steeds spijt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.