De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989. Günter Schabowski, een van de hoogste partijleiders in de DDR, hield aan het begin van die avond een persconferentie. In enigszins gebroken Duits stelde een Italiaanse journalist een vraag over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers, waar veel kritiek op was gekomen. Schabowski gaf een ingewikkeld antwoord waarin hij het beleid van de partij verdedigde. Maar toen zei hij plotseling: ‘Maar vandaag is, voor zover ik weet, een beslissing genomen… We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag.’ Onmiddellijk volgde de vraag wanneer deze regel in werking zou treden. Schabowski bladerde in zijn papieren, keek op, en zei toen: ‘Dat geldt – voor zover ik weet – … vanaf nu.’. Het was 18.57 uur.

Achtergrondinformatie
Documentatie

8 gedachten over “9 november 1989 – De val van de muur

  1. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, was ik 10 jaar.. en ik weet alleen dat ik stil moest zijn van mijn moeder, die met tranen in haar ogen naar het nieuws zat te kijken.

  2. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, was ik in Oostenrijk op vakantie. Ik was zwanger van mijn eerste kind. Voor de Oostenrijkse televisie zagen we alles.

  3. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, was ik doende met voorbereidingen voor een onderzoeksreis naar de DDR, die ik voordien vaak met zware obstructies van staatswege bereisde. Uiteindelijk stelde ik die reis maar even uit tot eind december en wandelde toen over Kurzfuerstendamm, Unter den Linden en onder de Brandenburger Tor door in een wervelend feest waarbij mijn toemalige vriendin me continu letterlijk en figuurlijk voor de voeten liep. Want ex-DDR was geen Derde Wereld en hitsige Ossiegrietjes waren aan haar niet besteed. Aan mij dus wel en ziedaar een eerste zich aandienende problematiek van de heerlijke ontspanning tussen oost en west. Kan ik het helpen dat ik lééf en toen maar weer eens op het juiste moment op de goede plek was?
    Zoals meestal trouwens!

  4. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, zat ik thuis en volgde het hele gebeuren al dagen. Ik ben een biker, compleet met Harley en tattoo’s, maar heb staan janken als een klein kind toen de muur ook echt viel. Kijk, freedom op je motor is prachtig, maar WEL voor iedereen!

  5. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, zat ik net met 2 op 7 november gevluchte Oost-Duitsers (later onze buren) naar de tv te kijken toen de muur viel.

  6. Ik weet het nog heel goed, ik was thuis gekomen van mijn werk en keek naar de tv en ik weet nog dat ik door de beelden op tv heel erg geemotioneerd werd en de tranen stonden in mijn ogen want ik was heel erg blij voor die mensen die eindelijk naar de andere kant konden..

  7. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, was ik thuis. En ik dacht bij mezelf, wat gaat er nu met de wereld gebeuren. Ik bedoel ermee, wat gaat er met die andere Oostbloklanden gebeuren. We hebben het gezien. Nieuwe oorlogen. Ik was toen trouwens 15 jaar.

  8. Toen ik hoorde dat de Muur gevallen was, was ik bij mijn tante. Ik weet wel dat ik niet wist wat er aan de hand was en ik toch het gevoel had dat het indrukwekkend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.