Op zondagavond 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht 1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Naast de 43 geregistreerde doden waren er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren, maar hun exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen.

Achtergrondinformatie
Documentatie

50 gedachten over “4 oktober 1992 – Bijlmerramp

 1. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bij de dansschool waar ik les had. Het nieuwsbericht kwam meteen op het grote scherm dat daar hing zodat we helemaal op de hoogte waren van er gebeurde.

 2. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in Altenahr (Duitsland) op de wijnfeesten.

 3. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik diezelfde avond teruggekomen van een dagje visite in Amstelveen op weg naar Den Bosch. Raar we waren er praktisch langsgereden.

 4. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik 7 jaar oud en had nog niet het besef wat het betekende.
  Ik vond de zwaailichtjes op tv heel interessant en vuur was ook mooi om te zien (op die leeftijd).

  Toen ik ouder werd, kwam de interesse voor de ramp. Toen voelde ik ook het verdriet, wat anderen gehad hebben, of nog hebben.

 5. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bij me vader, op de bank voor de tv, geloof dat we Baywatch aan het kijken waren. Aparte avond, later nog wel eens filmpjes van tv-uitzendingen van die avond gezien. Grof schandaal dat we ons hebben laten wijsmaken dat er maar 42 doden gevallen zijn. Wat een onzin!

 6. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bijna 8 jaar oud. Ik vond het – klein als ik was – zeer indrukwekkend. Ik keek vroeger graag naar autocrashes op Eurosport en besefte niet, dat er iets bestond als verwonding en overlijden.

 7. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis met mijn moeder. Wilden net tv kijken. Mijn moeder schrok zich rot, wij hebben op Hakvort gewoond, dus was even een heel raar idee..

 8. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik nét terug van een weekendje schiermonnikoog en zag de beelden thuis op het journaal. De volgende dag moest ik een lezing houden in Haarlem en kwam zodoende langs de ramplek. Aangrijpend, verbijsterend, eigenlijk geen woorden voor.

 9. Op 4 oktober 1992 vierden we de verjaardag van mijn broer. Hij is altijd op die dag jarig. We hebben de hele avond naar de tv gekeken. Toen de bijlmerramp plaatsvond was ik 9 jaar.

 10. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik op visite geweest bij mijn zusje in Hoofddorp onderweg zagen we allemaal brandweerauto’s en ziekenauto’s ik zei tegen mijn man toen nog er is zeker wat gebeurd toen ik thuis kwam heb ik gelijk de tv aangezet ik schrok van wat er gebeurd was ik heb de hele avond gekeken

 11. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis. Ik dacht eerst dat er een brand was in de gevangenis daar. Later werd duidelijk dat er een vliegtuig de flat was binnengevlogen. Dat was gewoon onwerkelijk.

 12. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, werd ik samen met mijn moeder thuisgebracht door een sleepbedrijf, want we hadden autopech. Mijn broer kwam uit het huis naar buiten gestormd en vertelde het. We gingen gelijk -samen met de meneer van het garagebedrijf- tv kijken…

 13. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik samen met mijn man voor de tv en keek studio sport.

 14. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bij mijn opa op bezoek. We zouden net naar huis gaan, toen we het nieuws op tv zagen. Omdat we thuis geen RTL4 hadden zijn we de hele avond daar gebleven, achter de tv. Ik was toen 9 jaar oud en kon toen niet inschatten wat er was gebeurd, maar ik ben het niet meer vergeten.

 15. Ik ben toen een week later zelf met knikkende knieën zelf op het vliegtuig gestapt voor een drie weekse reis naar de states.

 16. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik 1 jaar en ik sliep al.
  (1 verbetering, hij stortte niet neer om 18:28 maar om 18:36)

 17. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis.

 18. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in de badcel in de Venserpolder 3 minuten fietsen vanaf de crash. Mijn man in de keuken en onze dochter van bijna 1 in de kamer. Ik hoorde via de luchtkokker de klap en zag direct vanuit de kamer de rook. Wij zijn in de auto gestapt en om 18.45 uur stonden wij vlak bij. Later die avond nadat alle familie leden gerust gesteld waren zijn we op de fiets gaan kijken. Als hij 2 seconden verder had gevlogen lag hij bij ons op het dak.

 19. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik ook studio sport aan het kijken en keek naar buiten, ik woonde toen in Loosdrecht en zag het vliegtuig overkomen en zag de motor ook flink roken later belde mijn broer uit Amsterdam dat er een vliegtuig was neergestort, of we konden kijken welke flat was geraakt, zijn vrouw die ook in z.o. op visite was zat in de flat voor de rampflat zijn vrouw hoorde een klap, waarschijnlijk raakte het landingsgestel van het vliegtuig de eerste flat en is toen neergestort op de volgende flat. Mijn ex-vriendin had er ook vrienden zitten dus we moesten er wel heen, telefoonverkeer lag plat. We kwamen aan en konden zo die lange gang in het stond vol met rook maar liepen door later toen we hoorden dat er schadelijke stoffen of radioactief afval in het vliegtuig zou zitten schrokken we toch wel even. De vrienden van mijn ex waren gelukkig ongedeerd.

 20. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik een nieuw computerspel te spelen op m’n Amiga met Studio Sport op de achtergrond. Werd onderbroken door een extra journaal.

 21. Wij woonden toen in Amstelveen en zag ongeveer 15 minuten eerder de El Al 747 over komen. Toen we hoorden van de crash keken we naar buiten en zagen helikopters boven de rampplek hangen. Ik ben (als een echte ramptoerist) naar de Bijlmer gegaan en het verbaasde mij dat ik zo dichtbij kon komen.

 22. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in de keuken aan het afwassen met m’n moeder en zus. Onze pa was jarig en omdat ’t op een zondag was kwamen alleen m’n broers en zussen op de verjaardag. Een hele leuke familiedag die dan zo n wending krijgt. Ongelooflijk dat dit kon gebeuren in Nederland!

 23. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik thuis in ons huurappartementje aan de Laan in Nunspeet naar Studio Sport te kijken (net als de half Nederland) toen de uitzending ineens onderbroken werd voor een extra journaal. Wat je daar toen zag hield je toch niet voor mogelijk dat zoiets in ons veilige Nederland kon gebeuren ??? De dagen daarna kwam er ik regelmatig vlak langs omdat ik in Amsterdam werkte. Een week of 2 later ben ik ook eens gaan kijken terplekke naar de opruim werkzaamheden toe ik iemand moest helpen met verhuizen en daar echt in de buurt kwam. Ik krijg er nog een gek gevoel bij dat een ramp zo tastbaar en in je direct omgeving kan gebeuren…

 24. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, werd ik bijna 2 en logeerde ik ergens.

 25. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik boven aan het strijken ik hou niet van voetbal tot mijn man me riep kom eens gauw kijken op de tv – afschuwlijk.

 26. Ik zag het voor het eerst toen mijn vrouw en ik die avond terugkwamen van een vakantie in Italie. Toen ik de beelden op TV zag dacht ik eerst dat het een grote rampoefening was.

 27. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik huiswerk te maken 2 dagen na mijn verjaardag, en het was 5 min. van mijn huis. En toch belde mijn broer om het te vertellen, we hadden het niet eens gevoeld. Ik werkte toen bij Radio Metro in een van de flats, en ging de volgende dag daarheen. Ik vroeg mij af of het er nog wel was. De geur was ondragelijk. Het leger des heils zat in ons station. En we riepen namen om van overlevenden of overledenen, dat weet ik al niet meer, want die dag is in mijn geheugen geheel onreeel geworden, alsof het een film was. Om eerlijk te zijn, hou ik dat liever zo.

 28. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, kwam er een gevoel van ongeloof in mij op. Dit gebeurt toch niet in Nederland, alleen maar in het buitenland niet hier toch??? Ik stond op het punt om voor mijn werk te vertrekken naar het buitenland. Het moest maar met een zwaar gevoel in mijn maag.

 29. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik bij een feessie totdat ik het daar op tv zag.

 30. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik half lazerus, het was zondagavond om een uur of 8 denk ik,en we zaten in de kroeg.

 31. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis, tjee ik was JARIG!! op 4 oktober ben ik jarig… vul zelf maar in wat je op dat moment voelt….

 32. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik met anderen onderweg van Zandvoort naar Huizen. Wij kwamen in de file bij Amsterdam en hoorde via de radio waarom deze file hier op dit tijdstip was wij schrokken ons rot en geloofde het in eerste instantie niet. De drukte was ernorm op de snelweg. Ik weet dat er een man in een auto naast ons vroeg of wij wisten wat of er aan de hand was waarop wij zeiden dat er een vliegtuig neergestort was op de Bijlmer waarop hij antwoorde maak dat je moeder maar wijs. Wij zeiden dat dit echt zo was en dat hij maar naar de radio moest luisteren . Hij vertelde ons toen dat zijn radio kapot was. Dit staat me nog steeds helder bij.

 33. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, had ik een etentje op kosten van de zaak.

 34. Voetbalgek zoals wij zijn zaten we ’s avonds met het hele gezin te wachten op studio sport. Hebben we die avond dus niet meer gezien dit was veel belangrijker en wij waren dan ook byzonder geschokt door de ramp.

 35. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in mijn keuken aan het koken. Het toestel vloog over mijn flat en het was alsof ik aan boord was, zo laag kwam het over. Ik wist instinctief dat er wat fout was en dat het ging neer storten. Ik stond op mijn balkon en zag het neerstorten in de Bijlmer.
  Het is binnenkort 12 jaar geleden dat het gebeurde, maar het voelt nog steeds alsof het 12 dagen geleden was. Ik zal het nooit kunnen vergeten!

 36. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis en voelde de schok toen hij was neergestort. Heel eng naar gevoel is dat.
  Ik ben ernaar toe gegaan en iedereen was in paniek; het heeft een hele inpact op me gemaakt.

 37. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bij vrienden. We waren tv aan het kijken en het werd onderbroken vanwege een vliegramp in Amsterdam. Verschrikkelijk.
  Als ik me bedenk dat mijn vriendin toen op bezoek was bij kennissen in de buurt van de Bijlmer. 18 jaar was ik toen.

 38. Toen het gebeurde was ik in de flat ernaast op de gallery; ik heb alles zien gebeuren en 12 jaar later denk ik nog steeds hoeveel vrienden ik daar heb verloren.

 39. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik net zoals vele anderen, Studio Sport aan het kijken.

 40. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, zat ik Studio Sport te kijken toen het onderbroken werd voor een extra nieuws uitzending.

 41. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik bij een vriend thuis studio sport aan het kijken en zag in beeld dat er een extra nieuws uitzending kwam ivm vliegtuig ongeval in Amsterdam.

 42. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik van plan om Studio Sport te gaan kijken. Toen dat werd onderbroken door een extra nieuwsuitzending.

 43. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in de auto op de A4 onderweg naar huis met twee kleine kinderen achterin. Ik wilde alleen maar zo snel mogelijk thuis zijn…..

 44. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ’t een zondag ,,ik maakte me klaar om te gaan stappen in de boogaart en mijn ouders hadden de t.v. aan op ’t nieuws, daar zag ik de beelden van de crashplaats ,,vreselijk ,,ik ben later weggegaan maar plezier heb ik niet echt gehad; kreeg ’t beeld niet uit mijn gedachten ,,dat vergeet ik dus ook nooit meer !!!

 45. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis. We wonen onder de rook van Schiphol en mijn moeder hoorde op een gegeven moment een heel zwaar geronk en gebrom en keek toen naar buiten waar ze een vliegtuig langzaam de lucht in zag komen. Paar minuten later stortte het neer.

 46. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik thuis in mijn nieuwe huis, een maand tevoren was ik verhuisd vanuit de flat die uitkeek op het rampgebied. Ik kan nu nog niet geloven wat er toen is gebeurd.

 47. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik naar studio sport aan het kijken, toen het programma even na half 7 werd onderbroken met het nieuws van de crash. Ik woonde in de buurt van Schiphol en ben direct in de auto gesprongen om erheen te gaan, ja ik weet het, een typische ramptoerist. Maar door de chaos en enorme rookontwikkeling kon je maar bar weinig zien, ook al was ik redelijk dichtbij.
  Pas dezelfde avond toen ik thuis kwam en de tv beelden zag kon ik de enorme omvang pas zien. Eigenlijk schrok ik toen pas echt en toen ik aan al die onschuldige slachtoffers moest denken schaamde ik me eigenlijk wel dat ik er zo naar toe ben geweest. Maar ondanks dat loop ik er dus nog steeds mee, anders was ik niet op deze site beland…

 48. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in de studio van Radio lelystad. De programmamaker zat in een vrolijk zondagavondprogramma en toen viel het NOS Nieuws er in met het nieuws. Onvoorstelbare gebeurtenis.

 49. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik in de auto op weg naar Amersfoort. We hadden net een enorm groot feest gegeven in Giethoorn ivm onze verjaardagen. We waren in een melige stemming, de auto zat vol met rotzooi, ik zat op een leeg krag bier en er was geen plekje onbezet. We hadden de radio aan en toen hoorden we het….. We waren verbijsterd.

 50. Toen ik hoorde dat er een vliegtuig in de Bijlmer was gecrasht, was ik op de verjaardag van mijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.