In oktober 2021, rolde ‘Abruzzo , bitter en zoet’, van de drukpers. Onze eerste activiteit was onze reis naar Italie. In de Abruzzo maakten we een

onvergetelijke reis langs onze vrienden, waar we het boek brachten. Begin november begonnen we de verkoop met een signeerweekend.

Ook daaraan hebben we zeer zoete herinneringen. Met de hulp van onze kinderen, maar vooral van onze kleinkinderen beleefden we een fantastisch weekend, dat we afsloten bij Daan Nijman in Roden.

Vanaf nu gingen er dagelijks boeken op de post, naar alle delen van Nederland, maar ook naar Belgie en Italie leverde de DPD onze boeken af bij blije klanten.

Natuurlijk, we worden nog steeds belemmerd door de corona, maar we pakten de mogelijkheden die veilig waren. Het advies van Femke van boekhandel Daan Nijman, om de boeken in eigen beheer te verkopen was een heel goed advies. Het heeft ons heel veel fijne contacten opgeleverd en gaf ons inzicht in de toeristische ontwikkelingen in de Abruzzo. een prachtige leerzame periode voor ons. Ondertussen liggen er nog negentien boeken in voorraad.

Onze presentatie is klaar, maar daarmee wachten we tot het sein gegeven wordt dat we veilig samen kunnen komen. Daarna kunnen we afspraken maken in boekhandels, bibliotheken, vakantiebeurzen om in een presentatie te laten zien wat de Abruzzo ons te bieden heeft. We hebben er zin in. We hopen ook in Vlaanderen uitgenodigd te worden, maar dat zijn de plannen voor het nieuwe jaar.

Tot onze verrassing ontdekten we in deze, voor ons Abruzzo-periode, dat er heel veel Engels sprekende toeristen in de Abruzzo een tweede vaderland hebben gevonden, in de vorm van een tweede huis, een agriturismo of de organisatie van een B&B. Daarmee kwamen de vragen, wanneer komt de Engelse vertaling op de markt.

Een nieuwe lente een nieuw geluid. De plannen zijn nu al in een concrete fase beland. Mijn kleinzoon Yaro heeft de eerste zinnen vertaald. een mijlpaal. Ook mijn zoon Bert en mijn broer Bert zullen zich ontfermen over mijn Nederlandse teksten. ‘So far, so good.’

In mijn site houd ik de nieuwsgierigen onder jullie op de hoogte van deze ontwikkeling, maar een ding is zeker.

In 2022 verschijnt “Abruzzo, bitter and sweet“.

Op mijn  italiaviamaria site staat in de map ‘Mijn verhalen’ het verslag van onze oud- en nieuw viering in Rome in 2011. Met een glimlach en vol verbazing lees ik hoe onze wereld veranderd is door het coronavirus.

Wat zal het straatbeeld in Rome er nu, tijdens de jaarwisseling, anders uitzien dan voor de uitbraak van het virus. Toch hopen wij met Pasen weer in Italie te zijn.

De adventtijd en de kerstvieringen van 2021 in de Abruzzo, lieten zien dat we allemaal creatief zijn en veerkracht genoeg hebben om onze tradities, misschien in aangepaste vorm, te vieren.

Voor mijn gevoel is alleen de Passeggiata, het kind van de rekening, maar wacht op betere  tijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geboorte weergegeven in keramiek, schilderijen en iconen

 

 

 

 

Gaius Octavianus, de latere keizer Augustus (63 jaar voor Chr. tot 14 jaar na Chr,) wordt geboren in Rome. Zijn moeder is een nicht van Julius Caesar. Toen Gaius vier jaar was overleed zijn vader. Julius Caesar adopteert daarna Gaius. Na de moord op Julius Caesar wordt Rome en tijdje bestuurd door drie mannen waaronder Gaius Octavianus.

Na een zeeslag blijft Gaius alleen over. En zo wordt hij op 32 jarige leeftijd heerser over het Romeinse Rijk en krijgt hij de naam Augustus. Zijn rijk kent voorspoed en rust, dat was ook zijn doel. Het rijk strekt zich uit over heel Zuid-Europa. Het gebied rond de Middellandse zee, ook over Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij verovert later de Alpen, zodat er nog meer rust in zijn rijk komt.

Keizer Augustus begint zichzelf wel erg belangrijk te vinden. Hij noemt een maand naar zichzelf en laat heel veel beelden van zichzelf maken. Dat laatste is het Joodse volk, waarvan hij ook keizer is, een doorn in het oog. God is hun leider en afgoden als keizer Augustus zorgen voor verdeeldheid onder de Joden. Vooral de orthodoxe Joden voelen zich onderdrukt. In het Romeinse Keizerrijk hebben alle provincies een eigen koning en die is ondergeschikt aan de keizer. Herodes (73 voor Chr. tot 4 na Chr.) is stadhouder in de provincie Galilea. Niet alle Joden zijn blij met Herodes. Hij komt uit het land van Ezau en is een woesteling, die macht wil en koning wil worden. Hij zal het de keizer gaan vragen. Met veel geld vertrekt hij naar Rome en ja, daar krijgt hij van keizer Augustus heel het Joodse volk en hij wordt koning. Hij moet echter met geweld zijn eigen land veroveren want niemand wil deze tiran als koning. Zelfs voor Jeruzalem moet hij vechten. Iedereen die hem voor de voeten loopt ruimt hij uit de weg. Het maakt hem niet uit of het zijn eigen vrouw of broer is, al zijn het zijn eigen zonen. Zo heet hij al snel ‘Herodes de verschrikkelijke.’ Hoewel hij zelf liever ‘Herodes de Grote’  genoemd wil worden.

Het is de gewoonte om elke veertien jaar een volkstelling te houden. Deze registratie legt vast welke bezittingen elke familie heeft, zodat men belasting kan vragen van families met bezit, en men kan zien welke mannen voor de militaire dienst opgeroepen kunnen worden. Families moeten daarvoor terug naar hun geboorteplaats of de plaats van een erfelijk landbezit. Jozef behoort tot de David-familie en hij moet zich daarom met Maria laten inschrijven in de stad Betlehem in de streek Judea. Je begrijpt het al, hele families zijn onderweg en in Betlehem wemelt het van de vreemdelingen. De stad is vol, geen kamer meer te huur. Jozef en Maria zeulen van deur naar deur, maar vol=vol. Vermoeid van de reis begrijpt Maria dat ze een plaats moeten hebben om te rusten, want haar baby wil geboren worden. Zo nemen ze genoegen met een plek in een stal waar het tenminste warm is en droog en ze rustig kan bevallen van haar bijzondere kindje. ‘Os en ezel keken, ook een heel klein lam’.

Tegenwoordig  zou deze reis van Nazareth naar Betlehem niet eens meer mogelijk zijn. Israel bouwt aan het eind van de 20ste eeuw een muur van ongeveer 700 kilometer lang en tien meter hoog op de grens van Israel en Palestina. Zowel Betlehem als Jerusalem zijn vrijwel helemaal ommuurd. De muur gaat vaak dwars door dorpen. Kunstenaar Banksy laat het zien in een schilderij.

 

 

 

 

 

‘Eeuwen geleden’ is de titel van ons boek, verwoord en verbeeld, over het ontstaan van het Christendom. Ik heb de verhalen geschreven voor mijn kleinkinderen. De komende dagen geef ik enkele hoofdstukken uit het boek weer, onze weg naar Kerst, de geboorte van Jezus.

De aankondiging.

Maria woont in Nazareth een stad in een gebied in het noorden van Israel, dat heet Galilea. In deze streek wonen veel Joden. Maar ook veel niet-Joden en die worden in die tijd heidenen genoemd. Je weet dat in Nederland in sommige plaatsen mensen wonen die veel Christelijker zijn dan in de rest van Nederland, bijvoorbeeld in Staphorst en Katwijk. We zeggen dan dat deze mensen streng in de leer zijn, dat ze de woorden in de bijbel preciezer proberen na te leven  dan andere mensen. In Galilea waren de mensen juist niet streng in de leer en het bijzondere is dat juist daar een groot wonder gebeurt.

God stuurt de engel Gabriel naar Maria.

Gabriel zegt:” Maria, schrik niet, God stuurt mij.

Jij krijgt een zoon, een heilig kind en je moet hem de naam Jezus geven.

Hij wordt de redder van de mensen en Zoon van God genoemd.”

Maria zegt: “Ik zal de Heer dienen.”

 

 

Gelukkig hebben alle meisjes vriendinnen waar ze hun hart bij kunnen uitstorten, Maria ook. De volgende dag gaat ze op reis, regelrecht naar Elisabet, haar nicht. Ze sluit zich aan bij een groep reizigers, want ze moet door de bergen en voor een vrouw alleen is dat veel te gevaarlijk. Drie dagen moet ze lopen voor ze bij Elisabet is. Er is nog een reden waarom ze naar Elisabet wil. Ze heeft over Elisabet een verhaal gehoord waar ze nu alles van wil weten. Elisabet is  getrouwd met priester Zacharias en ze wonen in Judea, een streek in de bergen. Elisabet wil heel graag zwanger worden om haar man een zoon te schenken, maar het gebeurt steeds niet. En nu heeft Maria een paar maanden geleden, op straat horen vertellen, dat Elisabet bezoek heeft gehad van een engel. Ze zou zwanger zijn en van schrik zou Zacharias niet meer kunnen praten. Onderweg moet ze ook steeds denken aan het vreemde bezoek bij haar, gisteren. Heeft ze gedroomd? Als ze goed nadenkt kan dat toch niet echt gebeurd zijn. Een engel die met haar praatte. Moet ze nu met Jozef, haar vriendje, gaan trouwen omdat ze een kind krijgt? Gelukkig heeft Jozef haar meteen geloofd, maar zit ze niet geweldig in de problemen? Haar gedachten buitelen over elkaar in haar hoofd. Ze wordt onrustig. Wanneer het vandaag zou gebeuren zou ze zich afvragen wat er met haar aan de hand is. Is dat nou ADHD in haar hoofd? Maar gisteren had ze het toch nog niet. Natuurlijk is er niets met haar aan de hand. Het is echt gebeurd. Ze krijgt een heilig kind. God heeft haar uitgekozen. De verwarring in haar hoofd maakt plaats voor verwondering, stilte, rust. Er komt een groot geluksgevoel in haar hart. Ze komt bij Elisabet aan en er is alleen nog blijdschap. Ze klopt op de deur en Elisabet laat haar binnen. Als Elisabet Maria ziet weet ze al wat er gebeurd is. Ze voelt de baby in haar buik voor het eerst bewegen. Beide vrouwen weten nu zeker dat ze door God uitgekozen zijn om een heel bijzonder kind op de wereld te zetten. De baby van Zacharias en Elisabet is Johannes de Doper. Hij doopt Jezus later in de Jordaan. Maria blijft drie maanden bij Elisabet. Ze hebben veel met elkaar te bepraten. En Jozef, wat moet Jozef met het verhaal van Maria. Gaat hij nu met haar trouwen terwijl hij er niets van begrijpt, van Maria’s verhaal?  Misschien moet hij toch maar vertrekken. Jozef twijfelt enorm. Wat moet hij doen. Dan  krijgt Jozef ook bezoek van een engel, die hem zegt, dat Maria een boodschap van God heeft gekregen en dat ze een heilig kind zal krijgen, de zoon van God, de verlosser van de wereld. Jozef overdenkt al deze woorden en weet wat hij moet doen. Hij zal met Maria de verantwoordelijkheid dragen en dit kind ontvangen en een veilig thuis geven.

 

 

Enkele jaren geleden hebben Frits en ik een boek gemaakt, “Eeuwen geleden”.

De basis is het kerstverhaal, met bijbelteksten.

De teksten zijn door mij verhalen geworden, die we hebben aangevuld met kunst, zoals kunstenaars door de eeuwen de geschiedenis verbeeld hebben.

Bijna alle kunst in het boek hebben we in Italie gezien.

 

 

 

 

In 2018 net voor de corona uitbreekt zijn we in Atri, een van de oudste steden van de Abruzzo. We stoppen voor de Dom van Atri. Een prachtige kathedraal gewijd aan Santa Maria Assunta uit de 13e eeuw, en bestaat uit allemaal bogen. Boven in het koor zijn 40 fresco’s uit de 15de eeuw bewaard gebleven, die een fantastisch verhaal vertellen.

 

 

 

 

Op de grond kijk je door een glazen vloer naar de fundamenten van de Romeinse Thermen waarop de kerk gebouwd is.

Kerst 2021 in de Abruzzo.

Vanaf acht december, barsten de activiteiten rondom kerst massaal los. Er valt deze week veel sneeuw, zodat de straatjes in de stadjes een prachtig beeld geven. Alles uitbundig versierd en verlicht, met grote kerstbomen op de pleinen, waar muziek gemaakt wordt en culinaire marktjes zorgen voor de traditionele hapjes en drankjes. De mensen  op straat genieten van hun herkregen  vrijheid na zo’n lange volledige lockdown. Levende kerstverhalen worden gespeeld en beeldende kersttaferelen staan opgesteld in de straten. Veel om van te genieten.

Wat een leuke gedachte. Steeds als een pakket verzonden wordt en ik een enthousiast mailtje krijg, dat het pakket binnen is, krijg ik er de vrolijke mededeling bij: “Het ligt al onder de kerstboom.” En het is ook een heel creatief verwencadeautje.

Gelukkig ben ik nog niet door de voorraad van de eerste druk heen, maar het gaat toch snel, verbazend snel. Er wordt nu ook veel gekozen voor het sturen van :

Abruzzo, bitter en zoet €24,90. Bella Figura €5,00 verzendkosten €4,00 (in Nederland)

 

Ik hoop heel erg, dat wanneer we deze coronaexplosie achter ons laten, er gelegenheid is, om onze Abruzzo-presentatie overal in het land en in Belgisch Vlaanderen te kunnen laten zien. Samen praten over reiservaringen, samen plannen maken, dat is toch waar we allemaal behoefte aan hebben.

Deze maand blijven we thuis. Dicht bij de boom en hebben we gelukkig de mogelijkheid om te lezen over streken waar we in 2022  graag naar toe willen, kunnen we plannen maken, campings en B&Bs reserveren. Informatie vragen over onbekende gebieden.

 

In de Abruzzo heeft het virus niet zo heftig gewoed. De burgemeesters hebben goed gezorgd voor hun inwoners. De burgemeesters bepaalden de afspraken en leefregels en zoals we de Italianen kennen, begreep men dat het van levensbelang was om de regels te handhaven.

Toen we in oktober bij Pasetta in Barrea waren zei hij met tranen in zijn ogen: “Ik wil toch niet dat mijn kinderen en kleinkinderen ziek worden.”

Laten we hopen dat we allemaal weer op avontuur kunnen in 2022 en laten we elkaar informeren over onze ervaringen.

‘Ci vediamo’.

Een voorproefje:

camping lagenziana.it, Barrea


Papale Papale Bistrot, restaurant in het centrum van Villetta Barrea.

———————————————————————————————–

B&B,  Il rifugio, Villetta Barrea, Via Benedetto Virgilio 93


B&B, AbruzzoSegreto, Navelli, Via S.Girolamo 3


B&B, Bone Novelle, lÁquila, Via Vetusti 28

————————————————————

Calascio, www.rifugiodellarocca.com

——————————————

Calascio  (huis) Via Ulindo, Ciccone 27


Pietranico, Torre  dei tie Fratelli, David Vriesendorp

———————————————————–

B&B  San Giovanni Teatino, Garden Fuora Rotta


Valledeltirino.it


www.ilbosso.com


www.quilaquila.it


www.museonazionaleabruzzo,beniculturali.it

 

 

 

De christelijke feestdagen worden in de Abruzzo gevierd met veel activiteiten.

Het christelijke jaar begint op 8 december. Twee jaar lang zorgde de corona  dat in Italie geen groepsfeesten gevierd mochten worden.

Dit jaar wordt op veel plaatsen  op 8 december, in soms wel tien meter hoog opgestapelde houttorens het vreugdevuur weer ontstoken.

 Markten met lekkernijen, doedelzakspelers en prachtig verlichte straten en gevels verhogen de sfeer.

 

 

Behalve op christelijke hoogtijdagen worden ook alle naamheiligen geeerd, voornamelijk met processies.

In Italie is weinig aandacht voor je geboortedag, maar veel aandacht voor je naamheilige.

 

 

 

 

 

Een vakantie naar de Abruzzo zou je kunnen plannen om de beleving van het geloof mee te ervaren.

 Wij doen dat in de stille week voor Pasen.

 

 

 

 

 

 

Wij hebben al veel indrukwekkende processies gezien, waarover ik in ‘Abruzzo, bitter en zoet ‘verhaal.

 

Vanuit Calascio reizen we door een wijds berglandschap. Het is prachtig weer en er is weinig verkeer. Het enige waar we op moeten letten zijn de borden want de weg kronkelt en op de zonnestand kunnen we niet rekenen.

Het enige wat we vandaag nog van plan zijn is een bezoek brengen aan David Vriesendorp. Hij heeft een prachtig kasteelachtig B&B. Onderweg naar de luchthaven in Pescara kunnen we die stop gemakkelijk maken. We hebben alle tijd.

We hebben afgeleerd om op de navigatie te rijden, al te vaak kwamen we op onbegaanbare paden met kuilen en losse stenen.

We moeten zijn bij de Torre Dei Tre Fratelli in Pietranico. Ik heb de site bekeken, het ziet er prachtig uit. Het is een groepsaccomodatie en dat is mooi, want dat zie je niet zo vaak aangeboden. Ook na telefonisch contact komen we helaas niet op de plaats van bestemming. Goede afspraken maken dus bij reservering. Wij zoeken een espresso en gaan naar ons laatste B&B in San Giovanni Teatino voor we de volgend morgen terug vliegen. De laatste groet van de Gran Sasso op de luchthaven. We hopen de stille week terug te zijn. Hoewel er het hele jaarveel heiligen vereringen zijn is toch de stille week het toppunt van processies, in de meest verschillende indrukwekkende vormen te zien. Alle gemeentes hebben vaak meerdere herdenkingen in deze week. Dat is ons eerste doel.

 

 

 

 

Onze boekpresentatie  is prachtig geworden. Frits heeft mooie foto’s bij elkaar gezocht en mooie filmpjes toegevoegd.

Helaas wachten we op betere tijden om de presentatie te geven. Om het virus de baas te worden moeten we niet elkaar voortdurend wijzen op onze fouten maar moeten we samen de verantwoording dragen. Voor ons geldt, naast de bekende G’s: Geen Groepen en Gezond verstand.

We willen heel graag de stille week naar de Abruzzo en daarvoor moeten we het virus, samen, zoals in Italie, overwinnen, in ieder geval klein maken. SAMEN.

Ik hoop dat we in het voorjaar veel uitnodigingen in het land krijgen om onze presentatie te showen. Heb je het boek gelezen en denk je dat jouw bibliotheek of boekhandel een singeersessie wil of een boekpresentatie, dan komen we heel graag reclame maken voor de Abruzzo. Laat het ons weten.

Over 10 dagen is het Sinterklaas, wil je het boek cadeau geven dan kan dat nog. Onze ervaring is dat het boek binnen 24 uur afgeleverd wordt nadat ik het in het depot afgeleverd heb. De DPD rijdt dag en nacht om te bezorgen, maar niet op zondag en in sommige landen ook niet op zaterdag.

Onder de kerstboom zal het ook een prachtig geschenk zijn. December is een maand waarin we meer dan ooit behoefte hebben om plannen te maken. Wat is er heerlijker dan het lezen van reisverhalen door een onbekend gebied, dat zo dichtbij ligt.

Bel me: 0626 40 6332

mail me: mieke25@home.nl

laat een bericht achter op mijn site: italiaviamaria.nl

reageer op mijn social media berichten

of kom langs: aan de Oldenoert 25, Leek