De mediterraanse keuken, eerste les.

0

We zijn altijd gecharmeerd van de Italiaanse keuken.

In de Italiaanse keuken wordt traditioneel gekookt. Moeder leert dochter en meestal ook de zoon hoe ze kookt en vooral waarom ze het zo doet.

Over eten en vooral het bereiden ervan raakt de Italiaan nooit uitgepraat. Denk je even verder na over de dochter die later in een andere familie gelukkig wil worden als ze verliefd wordt en trouwt. Zij zal opnieuw moeten leren koken. Alle thuiservaringen moeten uitgummen om er nooit meer over te praten, maar zich de nieuwe lessen en inzichten  zo snel mogelijk eigen moeten maken.

Ik kocht een tomatenpureermachine. De mevrouw in de winkel was enthousiast. Ze nam uitgebreid de tijd om me uit te leggen hoe ik de tomaten moest verwerken. Ik luisterde goed, want een betere kookles kun je krijgen. We rijden naar de camping en bij de receptie zit de campingbaas, Saverio. Ik laat hem de machine zien. Hij is even enthousiast  als de mevrouw in de winkel. Hij geeft me mijn tweede kookles tomaten inmaken. Een hele andere versie dan de eerste les. Voorzichtig leg ik uit de de mevrouw in de winkel zei. Maar ik wordt meteen onderbroken met een heftig: ‘Nee’, Zijn handen bekrachtigen zijn verontwaardiging. Ik heb nu de keus, neem ik methode 1 of 2.

We rijden naar onze caravan een daar komt onze grote vriend Gino. Hij werkt als tuinman op de camping en van hem heb ik al veel wijze lessen gekregen. Je begrijpt les drie komt eraan, maar ik heb ook een andere les geleerd, ik houd mijn mond over de winkelles en de les van Saverio. Ik besluit de Ginomethode te gebruiken voor mijn tomaten in een potje.

 

 

En nu ik vertel over de lessen van Gino ben ik al midden in het eet verhaal van de Italiaan. Voor je je moestuin aanlegt is je belangrijkste les :’Let op de maanstand.’

Het gedrag van de Italiaan wordt bepaald door de maan. Hoe bepaal je de trouwdatum, wanneer ga je naar de kapper, maar ook wat is de juiste zaaimaand.

Het is nu 27 maart. De 21 was het nieuwe maan. We zitten nu in de tijd van de wassende maan. Als de maan groter wordt is de aantrekkingskracht op de aarde groter. Als de maan hele oceanen kan aantrekken wat denk je dan van het vocht in jouw plantje en van de kiemkracht. De juiste tijd om te zaaien. Wanneer bij mij weer eens een zaaipoging mislukte was steevast de reactie van Gino, ‘Je hebt ook niet op de maan gelet.’

De natuur levert je het materiaal in de keuken. Daarvoor loop je naar het moestuintje en verzamel je alle slakken, een heerlijk luxe gerecht wordt daarvan gemaakt. Het moestuintje zorgt voor de rest. Is er een slakropje groot genoeg, zijn er boontjes om te koken.

Over sperzieboontjes gesproken. We aten in een restaurantje in Bucine. Een heerlijke eigenaar en ook kok die fladderend door zijn restaurant loopt. We hadden heerlijk gegeten en zoals de Italiaanse kok propageert, ‘eten zolang het lekker is’.

We lieten de boontjes staan. Daar was voor ons niets bijzonders aan. De kok komt langs, ziet de boontjes en zegt, ‘Nee, dat is zonde van de boontjes.’ De inhoud van de schaal wordt over onze borden verdeeld. De olijfolie fles gaat open en even later zwemmen de boontjes in ons bord. Zo eet je sperzieboontjes. Inderdaad we eten ze nu nooit meer anders.

Olijfolie moet je leren eten. We waren in Calabrië. Het is tien uur in de avond. Rafaelle de eigenaar van ons B&B heeft honger. Hij maakt een pannetje pasta. Alleen de olijfoliefles kwam eraan te pas. Ik heb nog nooit zo’n heerlijk bordje pasta gegeten. Pasta met heel veel olijfolie.

 

 

Plaats een reactie