Gouden bergen


Gouden bergen
Francis Spufford
oorspronkelijke titel (Engels): Golden Hill (vertaald door: Inger Limburg en Lucie van Rooijen)
Uitgeverij Rainbow (#1411) 2021 – 1e druk: 2016 (Faber and Faber Limited, London)
5 augustus 2022 – 16 augustus 2022 (23:55) Groningen
* historische roman over New York, beetje mysterieus – sfeer goed gepakt *

1e zin: Nadat de brigantijn de Henrietta vlak voor het middaguur bij Sandy Hook was aangekomen – en rond drieën The Narrows was gepasseerd – en vervolgens over het grijze opervlak van de New-Yorkse haven heen en weer was gekropen met een reeks slagen zo oneidnig klein dat ze onmeetbaar waren – waardoor de heer Smith, die op het dek van de ene voet op de andere wipte, al begon te denken dat het kleine hoopje stad dat daarginds lag te wachen voor eeuwig in de grauwe novemberlucht zou blijven zweven zonder ooit dichterbij te komen, tot groot vermaak van de Griekse wiskundige Zeno – en nadat ze pas op het moment dat het al tegen de schemering liep eindelijk had aangelegd bij Ten Eyk Wharf, waar Smith door slechts dertig meter water werd gescheiden van de nu tastbare gevels van de nu tastbare stadshuizen – een schemering, bovendien, in de kilste, klamste en somberste variant die november te bieden had, alsof de hele wereld een kwarto van grijs papier was dat door de motregen zo vochtig was geworden dat het weldra tot drab uiteen dreigde te vallen: – nadat dit alles zich aldus had voltrokken, trachtte de kapitein van de brigantijn hem te doen inzien dat het beter zou zijn nog een laatste nacht aan boord door te brengen en pas de volgende ochtend de zaken aan te vatten die hem aan wal wachtten.

>> Totaal: 1 x bezocht -- Vandaag: 1 x <<

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *