We zijn in tortoreto, deel 2, uit het boek, Abruzzo, bitter en zoet.

0

 

 

 

 

We stoppen bij Civitella del Tronto. Alle stadjes zijn oud, hebben kleine stijle straatjes waar nauwelijjks een auto door kan. De Italianen zijn ware kunstenaars achter het stuur. Een supersmal straatje, waarin de winkelier zijn zonnescherm omlaag heeft, met aan de overkant van het straatje een terrasje. Die grote vrachtauto zal toch zijn lading bij de kerk afleveren want die kerk wordt gerestaureerd. De dames op het terras zijn in gesprek en zien alleen elkaar. Met een prachtig staaltje rijkunst schuift de wagen langs stoeltjes en scherm.

We komen in Campli, een middeleeuws stadje De kerken zijn na 6 april 2009 gesloten en de huizen zijn te koop of te huur. Er loopt een vader met een zoon, bij het restaurant zitten enkele mensen en wij komen tot de conclusie dat Campli ook getroffen is door de aardbeving. De mensen zijn vertrokken uit hun huizen en de boel kan bewoond worden nadat het is gerestaureerd. Op een terras verder het binnenland in horen we, ‘Ja het heeft hier wel geschud we hebben het wel gevoeld maar alles is blijven staan.’

 

 

 

In Campli is echter een straatje waar de auto moet blijven staan. Dat is voor het kleinste straatje van Italie. Een broodmagere man met zijn slanke vrouw en kinderen loopt er door maar ik ga het niet proberen en Frits al helemaal niet. Behalve het smalste straatje moet je ook de heilige trappen gezien hebben, met prachtige schilderingen. Je betreedt deze trappen als boetedoening en gaat op je knieen naar boven.

We komen in Castel del Monte, daar is de film, The American met George Clooney in de hoofdrol opgenomen, net na de aardbeving. Ook hier is het oudste deel onbewoonbaar. Alle bewoners van het dorp, 562 hebben in de film meegespeeld, maar omdat er in het dorp geen bioscoop is heeft nog vrijwel niemand de film gezien. De burgemeester vertelt dat tijdens de opnames hij niet kon werken omdat alle locaties van het dorp in gebruik waren. Acht kilometer verderop ligt Rifugio della Rocca. Hier is ‘De Naam Van De Roos’ opgenomen en ‘Koning David’ en vroeger ‘Lady Hawke’.

Het bergdorp Stefano di Sessanio  op zo’n 1250 m hoogte ligt ook dichtbij Castel del Monte, vijftien kilometer verderop. Dit dorp is volledig opgekocht en gerestaureerd tot hotel. Alle leegstaande huisjes zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht en zijn nu hotelkamertjes. Eerlijk gezegd, denk ik dat als de filmwereld deze interessante bergdorpen ontdekt, allemaal met hun eigen karakter, er een nieuw soort toerist de Abruzzen zal ontdekken. Misschien zorgt de ‘set-jetting’ dat de Abruzzen de aandacht krijgt die het nodig heeft en die het verdient.

 

 

 

We vervolgen onze tocht en komen langs ruige bergen en rotsen. In de rivier diep in de kloof naast de weg zien we prachtige gorges. Verderop is een stuw gezet en zo is er een geweldig groot stuwmeer ontstaan. De Abruzzen geeft weer hoe het land is. Ruige rotsen, hoge bergen, diepe kloven, schrale hoogvlaktes, brede valleien helemaal vol beplant. Stille rotsen, hoge bergen, diepe kloven, schrale hoogvlaktes, brede valleien helemaal volbeplakt. Stille interessantl dorpjes en verlaten huizen. Er is nog een hoop te ontdekken en te genieten.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!