De mediterraanse keuken, les 4

0

 

 

 

 

De werking van de darmen is van groot belang voor de gezondheid van ons mensen. Veel lichamelijke ongemakken vinden hun oorsprong in het disfunctioneren van de darmen. Ik leerde thuis mijn bord leeg te eten en dat is voor mij ook eigenlijk de norm van goed fatsoen gebleven. In Italië leerden we, dat je de kok een plezier doet te eten zolang  je het lekker vindt en dan te stoppen. Zo belast je je darmen minder. Desondanks drinkt de Italiaan bij voorkeur een digustivo na het eten. Dit om de darmen een handje te helpen met het verwerken van al dat belastende voer.

Wij hebben veel geleerd in Italië en daarbij hebben we veel gebruiken overgenomen. Een grappa na het eten doet echt wonderen, vooral als je het gevoel hebt dat niet alles even goed is gevallen. Je voelt letterlijk de kronkels uit je darmen trekken. Naast grappa van 40% drinkt men in de Abruzzo apperativi met een aardig hoger percentage, zoals de tachtig kruidendrank van ook tachtig procent. Veel regio’s  hebben hun eigen apperativo, vaak van een zelfgemaakt recept. In restaurants is het heel normaal dat er een digustivo van eigen hand wordt geschonken. Zo heb ik geleerd om limoncello te maken, maar ook notenlikeur en van de moeder van Valeria uit Bergamo leerde ik venkellikeur maken. Venkel groeit langs de kant van de weg. Op basis van deze recepten kun je alle natuurlijke smaken gebruiken. In Navelli in Abruzzo zijn de safraanvelden, dus hier safraan likeur.

 

 

Onderstaande recepten  staan ondermeer in mijn boek: Bella Figura.

Voor limoncello heb je nodig: 8 biologische citroenen, dun geschild, volgens de Siciliaanse methode 10 citroenen. Zet de schillen in een liter alcohol van 95%. Deze flessen vind je in Italië in elke supermarkt in het wijnschap. Laat de schillen een week of langer in een afgesloten pot staan, zeef de inhoud. Maak suikersiroop van 410 gram suiker met zoveel bronwater tot het met de alcohol een likeur percentage heeft van ongeveer 33 %.  Wanneer de suikersiroop dezelfde temperatuur heeft als de citroenalcohol kun je alles bij elkaar doen en je limoncello is klaar.

notenlikeur: Pluk voor 24 juni 8 walnoten, na de 24ste wordt de buitenkant langzaamaan hard en blijft de aroma in de noot. Doe de noten in de alcohol. Je ziet de smaak uit de noot komen en zich met de alcohol vermengen. Verder handel je als bij de limoncello.  Zo kun je al je creativiteit in je likeuren verwerken.

 

Plaats een reactie