De mediterraanse keuken, les 5

0

We weten dat ons grondwater vergiftigd is door al de pesticides die door de boeren gebruikt worden. We waarschuwen de boeren te stoppen met het vergiftigen van het grondwater en van zichzelf, want ze staan er met de neus bovenop tijdens het gebruik. Ik kijk nu naar mezelf, ik drink elke dag meer dan een liter kraanwater. Kijk naar de boeren maar vergeet naar mijn eigen gedrag te kijken. Als we in Italië de grens overgaan en onze eerste aankopen in de supermarkt halen staan meteen twee keer zes liters flessen water in de kar. In Italië drinkt niemand water uit de kraan en kun je in de winkel kiezen uit tientallen verschillende merken. Vanmorgen las ik weer een artikel over de ontwikkelingen van het gifgebruik en over alle roependen in de woestijn die monddood gemaakt worden omdat de boer niet anders meer kan boeren dan met gif. De grote organisaties die hun de verschillende producten leveren en er schatrijk van worden, gebruiken de bewoordingen op hun verpakking  zo geraffineerd dat iedere gebruiker zijn geweten sust en zich daarmee niet verantwoordelijk voelt voor de gevolgen. Vanmorgen heb ik een besluit genomen. Bij mijn eerstvolgende bezoek aan de supermarkt  zorg ik voor bronwater naast de kraan. De aterzuivering in Nederland zal goed zijn maar wij mensen zijn hardleers om gewoontes uit te bannen. Wel kritiek op situaties die je als enkeling niet kunt veranderen maar de gevolgen van je eigen gedrag niet tot je door laten dringen.

Plaats een reactie