Natuurgeweld deel 4,

0

 

 

 

 

Bijna 10 jaar na de aardbeving zijn we terug in het aardbevingsgebied.

In de dorpen en stadjes rond de hoofdstad  wonen de mensen nog steeds in hun noodwoningen en zijn de resten van de huizen overwoekerd door grassen en onkruid. In de binnenstad van l ‘Aquila zijn echter veel prachtige flats verrezen. Als je de centrale hal van zo’n flatgebouw binnenloopt zie je prachtige muurschilderingen, mooie fonteintjes, luxe brievenbussen, een lust voor het oog.

Je zou denken dat de mensen enthousiast tergkomen naar de binnenstad, maar aan de stickers op de ramen, de uitpuilende brievenbussen is te zien dat de woningen nog niet bewoond worden. We hebben een appartement gehuurd vlak bij het centrale plein. Bij de reservering zien we dat het gebouw nog maar een paar maanden in de verhuur is. De buitengevel ziet er prachtig uit en het gebouw is van binnen stijlvol gerestaureerd. Onze kamer is mooi, helaas is ons uitzicht op het balkon een muur vol grote scheuren en gaten, daar moet men nog beginnen. De beheerder van het appartement vertelt dat er een kerk klaar is. We gaan het bekijken en genieten van de sfeer en de rijkdom die het gebouw uitstraalt. We vragen hem waarom al die prachtig gerestaureerde woningen nog leeg staan. Hij zegt dat de bewoners hebben afgesproken dat ze allemaal tegelijk terug zullen komen als erook weer een kapper, een bakker, een slager en een supermarkt in het oude centrum gevestigd zijn, zodat het normale leven weer kan beginnen Door de corona lag het reizen stil, maar in oktober gaan we ervaren hoe de stad er nu voor staat. Een dode stad zoals Assisi en vroeger Pompei zal het niet zijn. Tijdens ons laatste bezoek hebben we heerlijk gegeten, genoten we van de zondagmarkt en de drukte en ondanks de donkere straatjes vol schrikhekken zagen we ook veel mooie nieuwe gebouwen.

 

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!