door de Gole del Sagittario

0

 

Het is onze laatste dag, morgen heeft het vliegtuig twee stoelen voor ons. Nummers. 25 C en 25 D.

Er staat nog een route op mijn verlanglijstje. De weg door de Gole del Sagittario.

In oktober 2021 hebben we mijn nieuwe boek in de Abruzzo gebracht bij onze vrienden, die anders het boek nooit te zien zouden krijgen.

Die eerste dag reden we van de luchthaven Pescara naar Villetta Barrea waar we een overnachting gereserveerd hadden. Tot mijn grote verrassing reden we door de Gole del Sagittario. Een overweldigende natuur met rotsblokken waaronder de weg door kronkelt.

 

 

 

 

We hadden toen niet de tijd om foto’s of film te maken. (Deze reis kun je lezen  in mijn weblogarchief in de maand oktober 2021.)

Nu hebben we de hele zondag om te filmen en foto’s te maken, de enige manier om te begrijpen hoe indrukwekkend de weg naar Barrea is. Het enige nadeel is dat het zondag is. In het weekend komen namelijk grote zwermen motorrijders op deze spectaculaire wegen in de Abruzzo af. We hebben dat meerdere keren gezien.

Je rijdt de weg van Cocullo richting het zuiden naar Anversa degli Abruzzi en meteen heb je de Gole, gevormd door de rivier de Sagittario.

We maken een stop in Villalago voor een cappuccino en een brioche op het dorpsplein.

 

 

 

 

Het is communiefeest. De kerkdeuren gaan open en prachtig geklede dames en heren wandelen met meisjes in witte bruidjurkjes achter hun priester aan naar buiten. Links en rechts worden mensen begroet. Op het plein lopen veel mensen er is veel politie. We denken dat dat te maken heeft met de Giro d’Italia die vandaag hier in de buurt start richting Pescara.

Even later komt de feestelijke stoet terug en nu lopen er ook jongetjes mee. Ze gaan de kerk weer binnen. Het gezelschap zal tegen pranzotijd wel weer naar buiten komen.

Wij vervolgen onze weg richting Scanno. Daar zijn we al vaak geweest, toen we kampeerden in Barrea, maar nooit op zondag. Het is een dorp waar de oudere generatie dames nog in klederdracht loopt. We veronderstellen dat we daarvan nog iets kunnen zien op zondag

 

 

 

 

Helaas Scanno is een grote toeristische beweging. De straatjes bomvol geparkeerde auto’s en heel veel groepen mensen terwijl wij Scanno alleen kennen van de doodstille straatjes. We nemen de Gole terug. Het is nu zondagmiddag en onze tegenliggers zijn motoren in zwermen.

 

 

 

 

We besluiten de stad van Escher, Castrovalva te bezoeken voor we richting Pescara rijden. We rijden een smalle weg van haarspeldbocht naar links naar haarspeldbocht rechts. Er is weinig verkeer naar Castrovalva.

Als we in het dorp aankomen houdt de weg op, op het kerkplein. We hebben het geluk dat we de auto kunnen parkeren. Frits heeft eerst wel genoeg aan het stuur gedraaid. We zoeken een plek op het enige terras. Terwijl we genieten van een glas wijn zien we veel wandelaars langs komen. Veel kleine groepjes maar ook een grote groep jeugd van waarschijnlijk een wandel- of een kerkgroep.

 

 

 

 

We kunnen ons voorstellen hoe Escher naar deze Abruzzese bergstadjes, steeds terug kwam om hun schoonheid op zijn manier te vereeuwigen.

Op deze dag heb ik prachtige filmpjes gemaakt van de bergen door de Gole. Bij mijn verhaal zet ik de foto’s en de filmpjes komen bij mijn vervolgde deel van het reisverhaal.

 

 

Plaats een reactie